open menu menú
Advocacia Barcelona
Àrea personal

×Àrea personal

Número de col·legiat/ada o usuari ICAB / DNI / Email
×
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
cercador de professionals

Món Jurídic Núm. 312 Juny/Juliol 2017

Juny-Juliol - 2017

Món Jurídic Núm. 312 Juny/Juliol 2017

EDITORIAL: Balanç del mandat

 

ACTUALITAT: Novetats legislatives
Ampliació de la legislació: El nou registre de parelles estables de Catalunya
Ressenyes jurisprudencials: Ressenyes jurisprudencials

 

EL COL·LEGI ES MOU:  La llei del registre civil no entrarà en vigor al 2017; Les bones pràctiques, tema central de les vii jornades de juntes de govern de granada; El SOJ-CIE de la zona franca ajuda a reduir la conflictivitat del centre; Silvia Giménez-Salinas, elegida vicepresidenta de la FBE;Calella compta, gràcies a l’ICAB, amb un servei d’intermediació amb entitats bancàries; Ple ordinari del Consejo de la Abogacía española, a l’ICAB; l’ICAB participa al Bizbarcelona; Més de 100 activitats en el 1r congrés de les professions; L’ICAB triplica al 2017 les mobilitats del programa Erasmus+! L’ICAB alerta de les problemàtiques dels tractats TTIP, CETA i TISA; Base de dades de resolucions col·legials, gràcies al conveni icab Tirant lo Blanch; Sessió ordinària de l’acadèmia; La intercol·legial ajuda a reinserir advocats asilats i immigrats; Defuncions.


JUNTA INFORMA: Eleccions al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; Secció compliance i comissió dels drets de les persones amb discapacitat

 

ARTICLE: El consell de garanties estatutàries; Cap a un dret a la “desconnexió” digital; La protección penal de la propia imagen: las redes sociales como nuevo entorno y sus implicaciones jurídicas; El delicte de stalking a la llum del tribunal suprem; stalking o assetjament psicològic;

 

SERVEI DEL MES: APP: La legislació que necessites a les teves mans

 

RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA: AFANOC, 30 anys al costat dels familiars i amics d’infants oncològics

 

ENTREVISTA:  Silvia Fernández de Gurmendi, presidenta de la corte penal internacional: “La corte penal internacional ha contribuido a consolidar la exigencia de justicia por crímenes atroces en contextos de violencia”

 

ARTICLE:  Interrogants sobre la desaparició de la reclamació administrativa prèvia laboral; dinàmica actual de la compensació econòmica per raó del treball; La eximente de la obediencia debida en el derecho penal internacional;

 

ENTREVISTA: Dominique Attias, vicedecana del colegio de abogados de París: “el futuro para la abogacía es la especialización”.

 

ARTICLE: Ciberseguretat i l’advocacia

 

ENTRE NOSALTRES: Risc penitenciari i risc canvi; Aproximación jurídica a la desaparición forzada de menores en España

 

D'UN COP D'ULL: La vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, va visitar el Col·legi de l’Advocacia el 23 de maig i va mantenir una reunió institucional amb la Junta de Govern de la Corporació. Durant l’acte, Saénz de Santamaría va signar el llibre d’honor de l’ICAB i va visitar les diferents estances del Palauet Casades i la Biblioteca.

 

La Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, encapçalada pel degà, Oriol Rusca, va rebre el 24 de maig al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, qui anava acompanyat del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada i el fiscal en cap de la secretaria tècnica de la fiscalia general de l’Estat, José Miguel de la Rosa. La trobada va tenir lloc al Palauet Casades.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha estat l’escenari on la Fundació Wolters Kluwer va presentar el 8 de juny l’informe de l’Observatori d’Activitat de la Justícia 2015. L’acte va comptar amb l’assistència del ministre de Justícia, Rafael Catalá, del degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, de la presidenta de la Fundació Wolters Kluwer, Rosalina Díaz Valcárcel i del director de l’Observatori d’Activitat de la Justícia, Enrique López.

El Col·legi de procuradors dels tribunals de Barcelona va celebrar el 26 de maig l’acte institucional de la festivitat de Sant Iu al Saló dels Passos Perduts del Palau de Justícia de Barcelona. El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca Nadal, va rebre la medalla d’or commemorativa de mans d’Ignacio López Chocarro, president del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya. S’ha atorgat aquesta distinció a Oriol Rusca per la seva àmplia i significativa trajectòria professional, en què destaquen els darrers quatre anys, durant els quals ha exercit com a degà de l’ICAB. Oriol Rusca va rebre agraït la distinció del Consell i va reivindicar les bones relacions entre advocats i procuradors.

El 29 de maig va tenir lloc al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona l’acte de presentació de l’informe Retrocessos en matèria de drets humans: llibertat d’expressió de càrrecs electes i separació de poders al Regne d’Espanya. La presentació de l’informe va a anar a càrrec del síndic de greuges, Rafael Ribó, i del degà del Col·legi, Oriol Rusca. En l’acte també van intervenir l’advocada Eva Labarta, el catedràtic de Dret Penal a la Universitat de Barcelona, Joan Queralt i el catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona, Joan Vintró.

De l’11 al 13 de juny de 2017 es va celebrar a Barcelona l’Europe Fòrum 2017, organitzat per l’American Bar Association (ABA).En el marc d’aquest fòrum, el dilluns 12 de juny, va tenir lloc al Pati de Columnes del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona una recepció, en la qual el diputat de la Junta de Govern responsable d’Internacional, Jani Trias, va pronunciar unes paraules.

El mitjà de comunicació “El Jurista” va realitzar el 18 de maig un acte per conmemorar el seu cinquè aniversari. L’acte va ser inaugurat pel degà de l’ICAB, Oriol Rusca, qui va compartir taula presidencial amb el conseller de Justícia, Carles Mundó; la presidenta del Grup de l’Advocacia Jove de Barcelona, Maria Aventín; el president d’Hispajuris, Ferran Escura i l’advocat i director de “El Jurista”, Alexander Salvador.

La Comissió de Justícia Penal Internacional del Col·legi, amb la col·laboració del departament Internacional, va organitzar el 18 de maig 2017 una visita a la Cort Penal Internacional de La Haia, per tal de conèixer de primera mà el Tribunal. Es van entrevistar amb alts funcionaris de Presidència, de la Fiscalia i amb el cap de l’oficina de suport a l’advocat, Esteban Peralta. Es va analitzar elements essencials de la pràctica de l’advocacia al si de la CPI, el procediment per ser admès a la llista dels advocats/des de la Cort i es van analitzar reptes i casos específics tractats actuals. En el marc de la visita, es va realitzar una trobada “legal link” amb advocats i advocades del Col·legi d’Advocats de la Haia, on es van intercanviar experiències professionals dels diferents àmbits. Els advocats/des participants també van assistir a un seminari organitzat pel BPI-CAPI Col·legi d’Advocats Penal internacional on es va debatre sobre el paper de la defensa professional davant els casos de la CPI.

La Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona va visitar el 9 de maig la Sagrada Família, per tal de conèixer el projecte arquitectònic d’aquest temple i l’estat actual de les obres. La junta va ser rebuda pel president del Patronat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps i va rebre els detalls tècnics dels caps de Producció ide Construcció del departament de Mètodes i Noves Tecnologies, Carles Farràs i Ramon Espel, respectivament. Amb posterioritat, van fer una visita guiada pel temple a càrrec l’arquitecte director de l’obra, Jordi Faulí.

El passat 27 de març de 2017 una delegació del Col·legi d’Advocats d’Osaka va ser rebuda per Jani Trias, diputat de la Junta de Govern responsable de les Relacions Internacionals de l’ICAB. Trias els va explicar com funciona el sistema jurídic a Espanya. La delegació d’advocats d’Osaka també va visitar la Ciutat de la Justícia i el Palau de Justícia de Barcelona. L’any 2014 l’ICAB va signar un Conveni d’Agermanament amb el col·legi d’Advocats d’Osaka.

L’Associació Intercol·legial de Catalunya, presidida per Oriol Rusca, va presentar el dilluns 12 de juny al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el primer ‘Estudi dels Col·legis Professionals de Catalunya’ en què es recullen dades de 98 dels 137 Col·legis professionals existents a Catalunya. Va cloure l’acte el conseller de Justícia, Carles Mundó.

La Comissió del Torn d’Ofici del Col·legi va realitzar el 9 de juny la jornada ‘Les víctimes de la violència masclista: Bones pràctiques. Jurisprudència dels TSJ i del TS. Les violències sexuals’. La sessió inaugural va anar a càrrec de Mercè Claramunt, diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici i coordinació de violència de gènere, qui va presentar la “Guia de Bones Pràctiques en l’atenció jurídica a les víctimes de violència masclista. El paper de l’advocat: les víctimes com a eix de la nostra actuació”

La Comissió de Dones Advocades del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona va realitzar el 9 de juny la conferència “Ventres de lloguer. Anàlisi, salut i dret comparat”. Teresa Blasi, presidenta de la Comissió de Dones Advocades va presentar l’acte que va comptar amb la intervenció de Marcel Cano, professor d’Ètica Universitat de Barcelona i de Bioètica Universitat de Vic; Esther Farnós, professora de Dret Civil Universitat Pompeu Fabra; Carme Valls, metgessa i directora del Programa Dones, Salut i Qualitat de Vida del CAPS. La vocal de la Comissió de Dones Advocades Marina Roig va ser l’encarregada de moderar la conferència. A la foto, d’esquerra a dreta: Marina Roig; Marcel Cano, Esther Farnós, Carme Valls i Teresa Blasi

El 25 de maig va tenir lloc la segona part de la conferència sobre “La vida quotidiana a través del Gòtic” a càrrec de la historiadora Maribel Pendas.

EL 18 de maig, la Sala de Lectura de la Biblioteca del Col·legi es va transformar en un escenari per tal de representar l’obra de teatre Llibràlegs, a càrrec dels actors Mireia Piferrer i Albert Ausellé i dirigida per Jordi Prat i Coll. Aquest projecte neix de la llibreria Nollegiu, oberta al barri del Poblenou, a Barcelona, i és la carta presentació de la companyia O Tempo Voa Teatre.

EL 18 de maig, la Sala de Lectura de la Biblioteca del Col·legi es va transformar en un escenari per tal de representar l’obra de teatre Llibràlegs, a càrrec dels actors Mireia Piferrer i Albert Ausellé i dirigida per Jordi Prat i Coll. Aquest projecte neix de la llibreria Nollegiu, oberta al barri del Poblenou, a Barcelona, i és la carta presentació de la companyia O Tempo Voa Teatre.

 

BIBLIOTECA


CLUB ICAB


ANUNCIS

Comparteix

Documents

TU POTS CONTROLAR L'ÚS DE LES COOKIES.

A l’ICAB utilitzem cookies a la nostra pàgina. Algunes són estrictament necessàries per al funcionament de la pàgina, i d'altres són opcionals i s'utilitzen per:

  • Mesurar com s'utilitza la pàgina web.
  • Habilitar la personalització de la pàgina web.
  • Per a funcions de publicitat, màrqueting i xarxes socials.

En fer clic a 'Acceptar totes', acceptes la instal·lació de totes les cookies. Si prefereixes configurar-les tu mateix/a o rebutjar-les, fes clic a 'Configuració de cookies'.

Per obtenir més informació, visita la nostra política de cookies.

×