open menu menú
Advocacia Barcelona
Àrea personal

×Àrea personal

Número de col·legiat/ada o usuari ICAB / DNI / Email
×
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
cercador de professionals
Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic) | Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: L’ICAB alerta que els procediments d’insolvència estan augmentant i que cal promoure un canvi cultural a favor de  la Segona Oportunitat   

El  1r Congrés Europeu sobre la Segona Oportunitat que se celebra des d’avui i fins demà al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ha estat inaugurat per Mª Eugènia Gay, degana de l’ICAB i presidenta de l’Advocacia Catalana; Victoria Ortega, presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE); Nadia Calviño, vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i Didier Reynders, comissari Europeu de Justícia.

 

Wed Nov 17 00:40:00 CET 2021
  • L’ICAB presentarà aquesta tarda, a les 18.30h, ‘L’Observatori de la Insolvència Personal’ i donarà a conèixer el seu primer estudi, que aporta dades sobre els procediments d’insolvències realitzades en una mostra de 10 de jutjats de les 4 demarcacions catalanes durant el període 2016-2020.

  • També aquesta tarda es lliuraran els Premis ICAB sobre la Segona Oportunitat a Carles Mundó i Blanch, Carles R. Puigcerver Asor, Miguel Ángel Chamorro González, Ángel Serrano de Nicolás, Josep Medina Padial i Abel Pié Lacueva.

Barcelona, 17 de novembre de 2021.  La degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i presidenta de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Victoria Ortega,  la vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño i el comissari Europeu de Justícia, Didier Reynders, han inaugurat el 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat, una iniciativa pionera del l’ICAB que té com a principal objectiu donar a conèixer el funcionament de mecanisme de la Segona Oportunitat i analitzar de des d’un punt de vista multidisciplinari la problemàtica de la insolvència personal. El Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat es desenvolupa des d’avui i fins demà tant de forma presencial -a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona- com de forma telemàtica.

Durant l’acte inaugural, la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, ha exposat que l’organització d’aquest  Congrés “respon al repte que tenim per davant –com a professionals del Dret i com a societat- d'oferir una sortida a aquelles persones que, de forma sobtada i involuntària, s’han vist sorpreses per una situació de sobreendeutament-, i ha recordat que “per a què una eina com la Segona Oportunitat sigui realment útil i pugui desplegar tots els seus beneficis ha de ser coneguda”.

La degana de l’advocacia barcelonina també ha volgut destacar que a Catalunya fa molts anys que s’està treballant en la difusió d’aquest mecanisme i fins i tot ha ressaltat “abans de l'aprovació de la Llei de Segona Oportunitat” i, per això, ha volgut remarcar la implicació de tots els col·lectius professionals i, sobretot, la determinació del Grup de la Segona Oportunitat ICAB- CICAC per haver-se mostrat sempre convençuts de la necessitat de difondre aquesta solució prevista en el nostre ordenament jurídic.

La degana també ha donat a conèixer que “a Espanya, d'acord amb les dades del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) es van registrar un total de 13.741 concursos durant l'any 2020, 8.507 dels quals es van correspondre amb persones físiques i, d'aquestes, 2.924 es van registrar a Catalunya. L'any 2021, i fins al segon trimestre, hi ha hagut 10.166 concursos, 7.125 dels quals han estat de persones físiques, 2.924 a Catalunya. Es tracta d’una tendència a l'alça sobretot dels processos referits a ciutadans i ciutadanes que, o bé per causa dels seus crèdits particulars (préstecs personals o hipotecaris) o bé per l'infortuni en la seva activitat professional (autònoms i petites empreses), ho han perdut tot menys els seus deutes”.

La degana també ha afirmat que una de les pretensions d’aquest Congrés, que ha estat organitzat amb una visió i vocació europeistes, és superar les encara baixes xifres d'ús d’aquest mecanisme al nostre país si es comparen amb altres països del nostre entorn com Alemanya (amb 81.563 procediments d'insolvència personal) o França (amb 111.424).

En aquesta mateixa línia, la presidenta del CGAE, Victoria Ortega, ha destacat que els procediments d'insolvència de persones físiques s'han disparat des de l’inici del 2021, assolint els 7.125 en el període de gener a juny, i per això ha alertat que, si segueix aquesta progressió, a finals d’any s'hauran iniciat un total de 12.000 procediments d'aquesta naturalesa, un 41% més que l'any anterior.

Respecte al mecanisme de Segona Oportunitat, Ortega ha fet èmfasi en la importància que els afectats "coneguin i exerceixin els seus drets amb total garantia". I per això ha denunciat que l’avantprojecte de llei per transposar a la legislació espanyola la directiva europea conté la proposta d'excloure la intervenció necessària de l'advocat o advocada en el procediment per a microempreses, que inclou els autònoms; fet que generaria clares situacions d'indefensió.

L’acte inaugural també ha comptat amb paraules de benvinguda de la vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, qui ha exposat  la necessitat de protegir les empreses i facilitar els processos concursals com una de les claus per establir les bases de la recuperació econòmica després de la pandèmia. En aquest sentit, Calviño ha destacat la necessitat d'afavorir l'emprenedoria i la reestructuració de les empreses per facilitar-ne el creixement, millorar la productivitat i minimitzar les situacions d'insolvència, així com donar una segona oportunitat als emprenedors que es vegin abocats a un concurs de creditors.

El Comissari Europeu de Justícia, Didier Reynders, ha instat els estats membres de la UE a incorporar a les seves legislacions la directiva europea sobre segona oportunitat, ja que fins al moment només quatre Estats ho han fet efectiu. Per això, ha considerat que  el fet de transposar la directiva per part dels països de la Unió a les seves legislacions ja suposa pròpiament una segona oportunitat per als emprenedors.

1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat

El 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat s’ha estructurat en dos blocs de debat i anàlisi en paral·lel -les taules jurídiques i les taules socioeconòmiques- que es complementen amb els tallers pràctics sobre la Segona Oportunitat que també es realitzen de manera simultània.

Al llarg de les dues jornades i amb la participació d’experts de diferents països d’Europa, s’està analitzant des d'un punt de vista multidisciplinari, és a dir, des del vessant social, econòmica i jurídic, els diferents aspectes per solucionar els problemes derivats dels sobreendeutament i com a través de l’ús del mecanisme de la Segona Oportunitat, una eina que preveu l’ordenament jurídic per donar resposta a la persona deutora de bona fe i així poder resoldre els problemes d’insolvència.

També s'està abordant la tramitació de l'Avantprojecte de Llei de transposició de la Directiva europea 2019/1023 de reestructuracions i insolvència. Precisament des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i a través de la realització d’aquest Congrés es vol alertar que el mecanisme de la Segona Oportunitat és una eina jurídica molt necessària per a la societat, i més en l’actual context socio-econòmic, per això cal fer-ne un seguiment detallat i vetllar per la seva correcta aplicació.

Podeu consultar el programa detallat a través del següent enllaç

Presentació de L’Observatori de la Insolvència Personal

Avui a les, 18.30h, es presentarà ‘L’Observatori de la Insolvència Personal’, que té com a principal objectiu aportar dades que ajudin a la presa de decisions del legislador i que permetin un major coneixement de les situacions d’insolvència i del mecanisme de la Segona Oportunitat. També es presentarà el primer estudi realitzat per l’Observatori, que recull les dades d’un total de 293 expedients judicials de concursos declarats entre els anys 2016-2020 a través d’una mostra en 10 de jutjats de les 4 demarcacions catalanes.

Premis ICAB a la Segona Oportunitat.

Aquesta tarda també es lliuraran els ‘Premis ICAB a la Segona Oportunitat’, creat per reconèixer persones i entitats que han treballat per donar a conèixer aquest mecanisme.

La degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, lliurarà els primers ‘Premis ICAB a la Segona Oportunitat’ a Carles R. Puigcerver Asor, inspector delegat Servei d'Inspecció del CGPJ; Miguel Ángel Chamorro González, magistrat del Jutjat de Primera Instància núm. 50 de Barcelona; Ángel Serrano de Nicolás, notari; Josep Medina Padial, degà del Col·legi d’Advocats de Granollers del 2012 al 2019; Carles Mundó i Blanch, conseller de Justícia del 2016 al 2017; Abel Pié Lacueva, degà del Col·legi de Manresa del 2009 al 2021. Farà la glossa dels premiats Jesús Sánchez García, vicedegà de l'ICAB.

Cloenda

La segona jornada del Congrés s’iniciarà demà dijous, a les 9.30, amb la taula jurídica “Reptes i propostes sobre el paper de l’Administrador concursal en la segona oportunitat”, la taula socioeconòmica titulada “Circuits de col·laboració entre institucions per al tractament de la segona oportunitat” i el taller “Et resolem dubtes de la segona oportunitat”.

La cloenda del Congrés tindrà lloc a les 13.45h, i anirà a càrrec de  Lourdes Ciuró, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i presidenta de l’Advocacia Catalana,  Jesús Sánchez, vicedegà de l’ICAB i president de la Comissió de Normativa, i de Yvonne Pavía, tresorera i diputada responsable del Grup de la Segona Oportunitat.

La celebració del 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat compta amb la col·laboració especial de vLex i el suport del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), de l’Advocacia Catalana (CICAC) i les institucions que formen part de ‘L’Aliança per a la Segona Oportunitat’; una iniciativa social impulsada per col·legis professionals i agents socials amb la voluntat de promoure la difusió i el coneixement del mecanisme de la Segona Oportunitat en la cultura econòmica i social del nostre país. L'organització del Congrés és possible gràcies a la dedicació del Grup de la Segona Oportunitat, adscrit a la Comissió de Normativa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, al treball del comitè organitzador ICAB- CICAC, i a l'experiència desenvolupada pel departament de Formació de l’ICAB.

Gràcies a la realització del 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat, l’ICAB i Barcelona s’han convertit en un espai de referència internacional per a la reflexió, anàlisi i debat sobre les solucions òptimes per resoldre les insolvències.

 

Contacte

Comparteix

També et pot interessar

TU POTS CONTROLAR L'ÚS DE LES COOKIES.

A l’ICAB utilitzem cookies a la nostra pàgina. Algunes són estrictament necessàries per al funcionament de la pàgina, i d'altres són opcionals i s'utilitzen per:

  • Mesurar com s'utilitza la pàgina web.
  • Habilitar la personalització de la pàgina web.
  • Per a funcions de publicitat, màrqueting i xarxes socials.

En fer clic a 'Acceptar totes', acceptes la instal·lació de totes les cookies. Si prefereixes configurar-les tu mateix/a o rebutjar-les, fes clic a 'Configuració de cookies'.

Per obtenir més informació, visita la nostra política de cookies.

×