Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar

L'Escola de Pràctica Jurídica (EPJ)

L'Escola de Pràctica Jurídica (EPJ)

L’Escola de Pràctica Jurídica (EPJ) de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) és on el Graduat o Llicenciat en Dret pot assolir les habilitats i competències fonamentals per iniciar-se en l’exercici de l’advocacia.

Els coneixements que s’assoleixen a les Facultats de Dret estan orientats a la formació de juristes en general i no poden oferir la formació pròpia de cadascuna de les professions jurídiques. Per això, l’Escola de Pràctica Jurídica, amb una experiència acumulada de més de 50 anys, ofereix la possibilitat d’aprendre la professió d’advocat posant en contacte l’alumne amb la realitat professional.

Els professors –majoritàriament advocats en exercici, així com jutges, magistrats, fiscals, etc.- utilitzen i fomenten, com a metodologia per a l’aprenentatge de la professió, el treball de l’alumne en casos pràctics reals, simulacions de judicis i, a més, ofereixen la possibilitat de realitzar pràctiques externes en Institucions Públiques i despatxos.

Els cursos i l'Escola estan homologats pel Consejo General de la Abogacía Española (CGAE) i per Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC).

BREU HISTÒRIA DE L'EPJ

Des dels primers temps de la creació del Col·legi d'Advocats, aquest sempre va tenir clara la necessitat i objectiu de la formació dels seus membres. Al segle XIX es va pensar que la manera d’articular-ho seria des de la Biblioteca, com ho demostra l’article 14 dels primers Estatuts Col·legials (1833), on es deia que es comprarien tots els llibres possibles i necessaris per al bon exercici, instrucció i actualització dels seus advocats.

Als anys cinquanta del segle XX, ja es va veure que amb els materials de què disposava la Biblioteca no n’hi havia prou. Així doncs, a la Junta del 20 d’octubre de 1954, a proposta de la Comissió de Cultura del Col·legi, es va aprovar la realització d’uns cursos que portaven per nom Cursillos de formación profesional i que tenien la durada d’un any.

La Corporació no va defallir en la seva aposta per la formació i es van començar a impartir uns cursets que portaven el subtítol de post-graduados, que es van inaugurar amb una conferència del degà Pi i Sunyer sobre La formación administrativa (1958). Aquests cursos de post-graduados es van anar ampliant amb el pas del temps, i no només eren de Dret Administratiu, sinó també de Dret Laboral (1959) i de Dret Civil Català (1960).

El primer pas va ser que els cursillos, que tenien un notable èxit, ja no depenien de la Comissió de Cultura, sinó de la Comissió de Formació Professional.

L’inesperat decés del degà Roda Ventura, el març de 1967, va fer que el Col·legi decidís donar-li el seu nom a l’escola, i per a les noves matrícules ja va ser intitulada Escola de Pràctica Jurídica Roda Ventura.

El ritme d’inscripcions d’alumnes a l’Escola era tan considerable que al maig de l’any 1974 la Junta de Govern va creure que s’havia de fer una remodelació/modernització de la mateixa. A finals dels anys 70 l’Escola no es limitava a fer els cursos d’iniciació o els especialitzats per a col·legiats que duraven tot un any, i va veure la necessitat de fer seminaris de temes puntuals, però que fossin de molta actualitat i curta durada.

La successió de cursos i activitats formatives de curta durada va ser una de les gran apostes de l’Escola durant els vuitanta, posant gran esment en els programes de classes –de durada aproximada d’un mes o més- que tractaven de desenvolupar i situar les noves lleis de divorci, de defensa del consumidor, de Dret Comunitari, sobre l’IVA, d’urbanisme... L’Escola s’havia d’adaptar a les noves lleis.

A inicis dels anys 90, ja no hi havia la dualitat de cursos per a estudiants de Dret o bé per a Llicenciats, a partir de llavors només es podia accedir a l’Escola quan es fos Llicenciat en Dret, recent o no, col·legiat a Barcelona o la resta del Principat; fet que obria un ventall de nous possibles alumnes al nostre centre, i amb l’augment de les inscripcions també es va veure clara la necessitat de fer tutors per tal de que l’acompanyament dels alumnes fos més enriquidor, i al llarg de la dècada i fins als nostres dies, el “reclam” de tutors ha estat constant.

A l'any 1997 l’Escola, com sempre, pretenia adaptar-se als nous temps, i es van prendre tot un seguit de mesures: es van fer noves pràctiques dins el curs d’EPJ als jutjats i a empreses, a més d’un conveni amb la UOC, primer centre virtual de l’Estat, fet que va permetre als nostres alumnes poder seguir certs estudis amb connexió on-line.

Actualment, a l’Escola de Pràctica Jurídica de l’ICAB s’imparteixen sis especialitats del Dret (Civil, Penal, Laboral, Administratiu, Mercantil i Família) que permeten a l’alumne especialitzar-se en dues d’elles.

Contactes