Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Dones Advocades

Comunicat de la Comissió de Dones Advocades de l'ICAB

30/08/2017
En relació al tema Juana Rivas, sense entrar en consideracions específiques sobre resolucions concretes por no disposar de tots els detalls processals del cas, des de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB realitzem les següents reflexions.

Quan una dona víctima de violència de gènere és obligada pel sistema judicial a entregar els seus/seves fills/es menors d’edat a un maltractador condemnat per sentència ferma el 2009 i denunciat novament per violència el 2016, i a més es produeix el càstig i acarnissament amb la víctima per intentar desesperadament protegir els seus/seves fills/es de l’agressor, és que el sistema en el seu conjunt no funciona.

I és que en la societat patriarcal en la que vivim, de la qual el sistema judicial no escapa, els estereotips i clixés preconcebuts impregnen, inclús de manera inconscient, la visió social i condicionen els pensaments i actuacions, també dels operadors jurídics.

En quant a l’aplicació de les lleis, reglaments, convenis i demés normes jurídiques, veiem que d’una banda hi ha normes que formalment existeixen (i estableixen entre altres coses que els/les fills/es de dones maltractades han de ser considerats/des per definició víctimes de violència i per tant davant un eventual risc mereixen protecció immediata, l’obligació d’incorporar la perspectiva de gènere en l’aplicació de tota normativa, etc.) i que no obstant, vist el resultat, en algun punt de la maquinària judicial no s’apliquen, o almenys no de manera efectiva. I, d’altra banda, veiem que hi ha normativa susceptible de diferents interpretacions que ha estat aplicada de la manera el resultat de la qual més s’ajusta a les doctrines patriarcals. El dret no són matemàtiques, de vegades hi caben diverses interpretacions, i no podem oblidar que els/les que l’interpreten i l’apliquen, com a éssers humans i socials, formen part del context patriarcal.

Davant de tot plegat, i els profunds drames humans que genera, d’una banda s’han d’establir mecanismes que permetin garantir el compliment de les normes formalment existents que materialment no es compleixen o no ho fan de manera efectiva, i d’altra banda s’han de dictar normes específiques que estableixin de forma expressa com la perspectiva de gènere i el coneixement dels circuits de la violència masclista han de ser incorporats en tots els procediments.

Finalment, cal assenyalar la inajornable necessitat de millorar l’educació des de la infantesa a tota la societat en matèria d’igualtat i la desactivació dels estereotips, la millora del tractament dels casos de violència de gènere en els mitjans de comunicació, i la conveniència de facilitar formació als operadores jurídics en matèria de perspectiva de gènere, així com sobre els mecanismes de les violències de gènere en totes les seves manifestacions.

NOTA D'ACLARIMENT

Aquest comunicat de la Comissió de Dones Advocades és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta Comissió del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Les Seccions i Comissions de l’ICAB promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col·legiades en els diferents àmbits d’interès professional.

Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta Corporació.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta Corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissions
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    Comissió d'Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances, Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia, Comissió de Dones Advocades, Comissió de Dret Penitenciari, Comissió de Drogues , Comissió de Justícia Penal Internacional , Comissió dels Drets de la Gent Gran , Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família , Comissió de Prospectives T. 93 601 12 12 - EXT. 5341 F. 93 487 16 49 E. comissions@icab.cat