Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei Orgànica de modificació de la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal

29/05/2017
Aquesta proposició de llei es troba en tràmit en el Congrés dels Diputats, havent superat el tràmit de presa en consideració. Entrada en vigor: Està prevista per a l’endemà de la seva publicació al BOE

Aquesta proposició pretén modificar l’article 315.3 del Codi Penal perquè considera que la tipificació actual ja es troba recollida al delicte de coaccions previst  als articles 172, 172 bis i 172 ter i la que recull l’article 315.3 és un tipus penal agreujat que resulta contrari als drets fonamentals de vaga i de llibertat sindical. Per això la nova redacció proposada preveu que s'han de castigar amb les penes de presó de sis mesos a tres anys i multa de sis a dotze mesos els que mitjançant engany i abús de situació de necessitat, impedissin o limitessin l'exercici de la llibertat sindical o el dret de vaga. Si les conductes indicades es duen a terme amb força, violència o intimidació s'han d'imposar les penes superiors en grau.

S'afegeix una disposició transitòria que preveu que les causes que en el moment d'entrada en vigor d'aquesta Llei estiguin en tramitació pel delicte previst en l'avui vigent apartat 3 de l'article 315 del Codi Penal quedaran sobresegudes, i només podran enjudiciar per la comissió d'altres delictes o faltes si no haguessin prescrit, sense prendre en consideració a aquests efectes la imputació, acusació o condemna pel delicte de l'esmentat apartat 3 de l'article 315 del Codi Penal. Els procediments en què s'hagi dictat sentència condemnatòria es revisaran, a instància del ministeri fiscal, en el termini màxim de 15 dies des de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, a fi d'anul·lar la condemna que conté l'apartat 3 de l'article 315 del Codi Penal.

A més es preveu que en els casos en què hagués donat començament el compliment de l'execució d'una pena privativa de llibertat d'acord amb l'article vigent, aquesta restarà anul·lada, es cancel·laran els antecedents penals, i s'haurà d'indemnitzar a l'interessat el temps d'ingrés a la presó amb acord amb els criteris establerts per la privació injustificada de la llibertat per causa penal. El ministeri fiscal haurà de promoure la revisió de totes les situacions penitenciàries que hi pugui haver, i promourà els expedients d'indemnització pels perjudicis soferts derivats de la privació de llibertat que s'haguessin seguit per aquesta causa. En els casos de penes de multa, es procedirà al reintegrament de l'import abonat, amb abonament de l'interès legal.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302