Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Formació / Biblioteca

Reial Decret-llei 10/2017, de 9 de juny, pel qual s'adopten mesures urgents per pal·liar els efectes produïts per la sequera en determinades conques hidrogràfiques i es modifica el text refós de la Llei d'Aigües, aprovat per Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol (BOE del 10 de juny de 2017)

19/06/2017
Entrada en vigor: 10/06/2017. Aquest R. Decret- Llei estableix mesures de suport als titulars de les explotacions agràries situades en els àmbits territorials afectats per la sequera hidrològica següents: la part espanyola de la Demarcació Hidrogràfica del Duero, la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer i la Demarcació Hidrogràfica del Segura, en el present any 2017, quan hagin tingut una dotació inferior o igual al 50% de la normal, o hagin patit pèrdues de producció bruta en els cultius de'almenys un 20% de la producció normal en zones desfavorides, i d'un 30 % en les altres zones, de conformitat amb els criteris establerts per la Unió Europea.

També estableix una mesura de suport als titulars de les explotacions agràries afectades tant per la sequera hidrològica en les anteriors conques com la meteorològica en tot el territori nacional, consistent en que les empreses i els treballadors per compte propi, titulars de les explotacions agràries afectades per la sequera, tant hidrològica com meteorològica en tot l'àmbit nacional, inclosos en qualsevol règim de la Seguretat Social, podran sol·licitar i obtenir, amb justificació dels danys soferts, una moratòria d'un any sense interès en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social corresponents als mesos de juliol de 2017 a febrer de 2018, ambdós inclosos, així com en el pagament de les quotes per les jornades reals corresponents al mateix període.

També és objecte d'aquest R. Decret llei pal·liar el desequilibri econòmic produït a la Mancomunitat dels Canals del Taibilla i als abastaments de la província d'Almeria en la part que es subministren mitjançant l'aqüeducte Tajo Segura per  l'ús de recursos no habituals, (pous de sequera, contractes de cessió temporal de drets, increment de recursos no convencionals com l'aigua dessalada), necessaris per a garantir el proveïment de les seves poblacions, com a conseqüència de la situació de sequera que pateix la demarcació hidrogràfica del Segura. A tal efecte s’estableixen determinades exempcions de tarifes d’utilització i conducció d’aigua.

Per últim, mitjançant aquesta disposició s'incrementa el tipus de gravamen corresponent al cànon per utilització de les aigües continentals per a la producció d'energia elèctrica, que preveu l'article 112 bis del text refós de la Llei d'Aigües, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, a fi de millorar la dotació als òrgans competents del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i als organismes de conca dels necessaris recursos per a la protecció i millora d'aquest domini públic.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DEL PARLAMENT DE CATALUNYA]