Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 2/2019, d'1 de març, per la qual es modifica el text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, i pel qual s'incorporen a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2014/26/UE (...) i la Directiva (UE) 2017/1564 del Parlament Europeu i del Consell (BOE del 02/03/2019)

01/04/2019
Entrada en vigor: 03/03/2019. Incorpora a l'ordenament jurídic espanyol normativa comunitària per harmonitzar les diverses normes nacionals dels Estats membres que regulen les entitats de gestió.

L'objectiu és enfortir la seva transparència i governança i la gestió dels drets de propietat intel·lectual, per al que es dota de nous instruments per millorar el control i la rendició de comptes pels òrgans de govern i representació d'aquesta entitat. També inclou mesures per lluitar contra la pirateria, entre elles la possibilitat de tancar pàgines web que incompleixin la llei de propietat intel·lectual de manera greu i reiterada, sense necessitat d'autorització judicial.

S'unifica la regulació de l'ús d'obres i prestacions sense l'autorització del titular dels drets en favor de persones amb discapacitat visual o amb altres dificultats per accedir als textos impresos, així com en els formats d'àudio i digitals,

S'introdueixen novetats en la recaptació de drets; s'estableix l'obligació d'elaborar un informe anual de transparència, en paral·lel als comptes anuals; i es modifica el règim sancionador per aclarir el repartiment competencial, especificar els terminis màxims per a resoldre els procediments sancionadors per la comissió d'infraccions molt greus i greus i el mecanisme d'intercanvi d'informació entre autoritats europees.

D'altra banda, s'estableix que els autors de creacions originals tindran dret a percebre del venedor una participació en el preu de tota que de les obres mateixes es realitzi després de la primera transmissió realitzada per l'acte, sempre que el preu de la venda sigui igual o superior a 500 € exclosos impostos.

Aquest dret és irrenunciable i només s'extingirà transcorreguts 70 anys a comptar de l'1 de gener de l'any següent a aquell en què es va produir la mort o la declaració de mort de l'autor.

La reforma inclou també la regulació de les entitats de gestió col·lectiva, que són propietat dels seus socis i estaran sotmeses al control d'aquests, no podran tenir ànim de lucre i, en virtut de l'autorització, podran exercir els drets de propietat intel·lectual confiats a seva gestió pels seus titulars mitjançant contracte de gestió.

Aquestes entitats de gestió estan obligades a establir tarifes generals, simples i clares que determinin la remuneració exigida per la utilització del seu repertori.

[NORMATIVA APROVADA. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302