Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa › Comissió de Relacions amb l'Administració i la Justícia (CRAJ)

Comunicat de l'ICAB

22/10/2018
La CRAJ, la Comissió de Normativa i la Secció de Dret Fiscal organitzaran una conferència el proper 29 de novembre de 2018.
Comunicat de l'ICAB

Com a conseqüència de la recent sentència de 16 d'octubre de 2018, dictada per la Secció 2a de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, que anul·la el número 2 de l'article 68 del Reglament de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (Reial Decret 828/1995, de 25 de maig) i que ha provocat un radical canvi de criteri respecte del subjecte passiu obligat al pagament de l'impost sobre actes jurídics documents, quan el document subjecte és una escriptura pública de préstec amb garantia hipotecària, passant a ser el creditor hipotecari segons aquest nou criteri jurisprudencial i no el prestatari, la CRAJ i la Comissió de Normativa de l'ICAB, el mateix dia de publicació de la sentència, va organitzar una conferència per al 15 de novembre de 2018, per tal d'analitzar la sentència i els efectes jurídics derivats de la mateixa, essencialment els efectes retroactius derivats d'un canvi de criteri jurisprudencial i les diferents accions que poden exercitar-se pel prestatari que ha pagat l'impost amb anterioritat a la sentència.

No obstant això, com a conseqüència de la nota de premsa que el president de la Sala 3a del Suprem va publicar el passat divendres 19 d'octubre a la web del CGPJ, comunicant que es convocava al Ple de la Sala el coneixement d'algun dels recursos pendents sobre similar objecte, a fi de decidir si aquest gir jurisprudencial ha o no ser confirmat, des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona es va estimar oportú suspendre la conferència prevista, a l'espera de conèixer la futura sentència que dicti el Ple de la Sala 3a del TS.

Tanmateix, la CRAJ i la Comissió de Normativa, juntament amb la Secció de Fiscal, sí que han cregut oportú organitzar una conferència per al proper 29 de novembre de 2018, en la qual intervindran experts, tant jutges, de l'ordre contenciós i civil, com advocats/des especialistes en Dret Fiscal, que ens podran il·lustrar sobre la matèria.

Contactes