Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei sobre reversió dels salts hidroelèctrics

11/11/2019
Aquesta iniciativa és una iniciativa legislativa popular que es tramitarà per les Corts Generals quan es constitueixi la nova legislatura.

L'objectiu final de la proposta és abaratir l'energia generada a consumidors i empreses, mitjançant la implicació directa de les administracions, amb la qual esperen aconseguir una gestió transparent dels salts que, a més, reverteixi en els territoris afectats pels pantans.

La iniciativa pretén modificar el vigent text refós de la Llei d'Aigües, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, addicionant un nou article 80 bis, que estableix les disposicions aplicables per a la reversió d’instal·lacions hidroelèctriques.

També preveu una nova Disposició Addicional 16, que reguli la cessió o traspàs d'aprofitaments social hidroelèctrics per l'Administració de l'Estat per a fins d'utilitat pública i interès social, així com una nova Disposició Addicional 17, que incorpora modificacions a introduir en el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de maig i, per últim, una nova Disposició Addicional 18, que estableix determinades prohibicions per a ser titular de noves concessions.

També preveu la derogació del paràgraf segon de l’article 165 bis del Reial Decret 849/1986, d'11 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de Domini Públic Hidràulic.

La iniciativa defensa que les administracions més properes a la ciutadania gestionin els salts hidroelèctrics de forma transparent, en col·laboració amb empreses privades de manteniment i comercialització d'energia.

Segons la iniciativa, actualment la tramitació dels expedients per revertir els salts a les administracions es retarda anys i caduquen, el que genera guanys a les elèctriques en perjudici de tots els ciutadans. Per a evitar-ho, es planteja que els expedients de reversió es tramitin amb tres anys d'antelació i no caduquin.

La iniciativa recull també que els beneficis dels salts hidroelèctrics financiïn les obres hidràuliques d'interès general per proveir poblacions i regs.


[ INICIATIVES LEGISLATIVES CORTS GENERALS ]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302