Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 6/2020, del 18 de juny, de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i els oliverars monumentals

07/09/2020
DOGC de 23 de juny de 2020. Entrada en vigor: 24/06/2020

Aquesta llei té per objecte:

a) Regular i protegir les oliveres i els oliverars identificats com a monumentals per llurs condicions històriques i culturals, com a elements del paisatge i per llur contribució hidrogeològica al manteniment del territori.

b) Regular i protegir el conreu i el paisatge de l'olivera, els elements arquitectònics genuïns vinculats a la història del conreu, la cultura i el paisatge del qual forma part, que, juntament amb el patrimoni rural de pedra seca, està considerat paisatge d'atenció especial.

c) Establir polítiques i mecanismes de conservació i protecció del paisatge i de l'activitat agrícola.

Aquesta llei s'aplica a les oliveres i els oliverars que compleixen les condicions i els requisits que estableix aquesta mateixa llei, independentment de la naturalesa i la propietat del sòl on són plantats.

Als efectes de  la llei, s'entén per:

a) Olivera monumental: olivera que té un perímetre de tronc igual o superior a 350 centímetres mesurat a una altura de 130 centímetres del sòl, o que té una edat igual o superior a 350 anys. En el cas d'oliveres amb un tronc fragmentat, el perímetre és el total obtingut reconstruint la forma teòrica del tronc sencer.

b) Oliverar monumental: recinte agrícola d'oliveres que té una densitat mínima de 20 oliveres monumentals per hectàrea.

La llei crea la Comissió Tècnica per a la Protecció de les Oliveres i els Oliverars Monumentals. També estableix l'elaboració del Catàleg d'oliveres i oliverars monumentals i el sistema de protecció d'aquests, que depèn dels departaments de la Generalitat competents en aquesta matèria.

Regula les accions de promoció i difusió de les oliveres i els oliverars monumentals.

També determina les prohibicions, les exempcions i el règim sancionador que comporta l'incompliment de les obligacions que estableix aquesta llei. Així mateix, regula les actuacions de millorament de la terra i el cos competent per a exercir les funcions de control i vigilància.

Finalment, estableix el finançament per a garantir la protecció de les oliveres i els oliverars monumentals.

Les disposicions addicionals fan referència a l'establiment de reduccions en l'impost de successions i donacions, i al barem d'ajuts per al finançament de la protecció i gestió de les oliveres monumentals.

[LLEIS APROVADES PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302