Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Formació / Biblioteca › Comissió de Normativa

REIAL DECRET LLEI 9/2020, de 27 de març, pel qual s'adopten mesures complementàries, en l'àmbit laboral, per pal·liar els efectes derivats del COVID-19

14/04/2020
Entrada en vigor: 28/03/2020

Mantindrà la seva vigència durant l'estat d'alarma decretat pel Reial Decret 463/2020 i les seves possibles pròrrogues.

La disposició preveu, entre altres les següents mesures:

 • Manteniment de l'activitat dels centres sanitaris i de cura de majors i dependents; establint que són serveis essencials, que han de mantenir la seva activitat durant la situació de crisi sanitària, tant si són públics com si són privats, els centres sanitaris i d'atenció de majors i dependents.
 • Mesures extraordinàries per a la protecció de l'ocupació, establint que no estarà justificat l'acomiadament que es realitzi per causes relacionades amb el Covid-19.
 • Agilització en l'accés a la prestació d'atur i clarificant el seu abast, concretant el mecanisme perquè la prestació d'atur se sol·liciti directament per part de l'empresari que ha tramitat l'ERTO. S'especifica qual ha de ser la documentació i com ha de ser la comunicació per part de l'empresari a 'servei públic d'ocupació estatal perquè la prestació pugui ser reconeguda. S’estableix que la data d'inici de la prestació d'atur serà la del moment en què s'hagi produït la suspensió per força major o la data en què l'empresa comuniqui la seva decisió a l'autoritat, de manera que es garanteix la percepció des el moment en què es produeix la falta d'activitat.
 • Reforçament dels mecanismes de control: s'estableix que la Inspecció de Treball i Seguretat Social ha d'incloure entre els seus plans d'actuació la comprovació de les causes al·legades per als ERTO. Així mateix s'estableix que en cas de sol·licituds amb falsedats i incorreccions, incloent la falta de causa o la manca de necessitat de l'ERTO, l'empresari podrà ser sancionat i haurà de retornar a l'entitat gestora les quanties percebudes en concepte de desocupació pels treballadors.
 • Mesures relacionades amb les societats cooperatives: quan l'Assemblea General de les societats cooperatives no pugui ser convocada per a la seva celebració a través de mitjans virtuals, el Consell Rector assumirà la competència per aprovar la suspensió total i/o parcial de la prestació de treball dels seus sòcies i socis i emetrà la corresponent certificació per a la seva tramitació.
 • Interrupció del còmput de la durada màxima dels contractes temporals: la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat, suposarà la interrupció del còmput, tant de la durada d'aquests contractes com dels períodes de referència equivalents a el període suspès en cadascuna d'aquestes modalitats contractuals.

[LLEIS APROVADES CORTS GENERALS]

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-4152

Contactes

  • Departaments i Comissions de l'ICAB  
  Comissió Normativa
  c/ Mallorca, 283
  08037 Barcelona, Barcelona - España

  T. 93 601 12 12 - EXT. 5302