Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei d'impuls de la transparència en la contractació predisposada, per la qual es modifica el RD Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i usuaris i altres lleis complementàries (...)

05/03/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. El Ple ha aprovat la presa en consideració i continua la seva tramitació parlamentària. Entrada en vigor: prevista per a l’endemà de la seva publicació al BOE.

La proposició de llei reconeix el valor de la transparència en la contractació predisposada com a norma jurídica i com a principi general del dret.

Contempla la diferent funció que té el control de contingut (centrat en el just equilibri entre els drets i obligacions de les parts que es derivin del contracte) i el control de transparència, referit a la comprensió material de la reglamentació predisposada.

Modifica els arts. 82 a 90 del Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, al qual s'addicionen els nous arts. 90 bis a 90 octies que introdueixen una regulació específica del control de transparència dins el règim jurídic de les clàusules abusives i una regulació del règim i ineficàcia contractual de la clàusula declarada abusiva.

També preveu, en primer lloc, l'extensió del control de transparència a l'àmbit de la contractació entre empresaris. Si bé, a diferència de la contractació amb consumidors, requereix per a la seva aplicació que l'empresari contractant ho sol·liciti expressament. I així modifica la Llei 7/1998, de 13 d'abril, a la qual afegeix un art. 6 bis (que estableix el control de transparència en aquestes condicions)

També incorpora un art. 3 bis a la Llei 50/1980, de 8 d'octubre, per establir la regulació d'aquest control de transparència en la contractació d'assegurances. I, pel que fa al Reial Decret Legislatiu 4/2015, de 23 d'octubre, afegeix un art. 224 bis, amb la mateixa finalitat, establint els deures d'informació i control de transparència.

D'altra banda, deroga el número 2 de l'article 9 i el número 2 de l'article 10 de la Llei 7/1998, de 13 d'abril.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302