Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Sant Raimon de Penyafort › Formació / Biblioteca › Sant Raimon de Penyafort 2012

La Biblioteca de l'ICAB inaugura per Sant Raimon l'exposició 'La 'Pepa' i les Constitucions'

11/01/2012
Enguany es compleixen els 200 anys de la primera Constitució promulgada a Espanya, la de 1812, més coneguda com 'La Pepa', ja que fou promulgada el 19 de març. La Biblioteca del Col·legi ha preparat una exposició commemorativa que inclourà exemplars de totes les constitucions espanyoles que arribaren a ser promulgades al llarg del segle XIX. La mostra serà inaugurada pel degà Pedro L. Yúfera l’1 de febrer a les 13 hores, coincidint amb Sant Raimon, i estarà oberta fins al 15 d’abril del 2012.
La Biblioteca de l'ICAB inaugura per Sant Raimon l'exposició 'La 'Pepa' i les Constitucions'

El text de La Pepa ha adquirit un caire quasi mític amb flaires de llibertat, i és per això que ho celebrem  amb una petita mostra sobre l’esmentada constitució que fou un compromís entre els bàndols predominants a la península de l’època: liberals i absolutistes.

D’altra banda, cal considerar que és la primera pedra del constitucionalisme espanyol, on s’estableixen principis com la separació de poders, el sufragi masculí o la llibertat d’impremta, entre d'altres.

Tingué vigència durant dos anys (1812-1814), però amb la tornada de Ferran VII quedà derogada. Fou recuperada durant el Trienni Liberal (1820-1823), i no hi hagué cap nova constitució fins al 1837.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Departament de Biblioteca (Direcció)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5316 E. direcciobiblioteca@icab.cat