Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Notes de Premsa › Torn d'Ofici i Assistència al Detingut › Campanya #TurnoOficioSinIVA

NOTA DE PREMSA: El degà de l’ICAB, la presidenta del CGAE i la degana de l’ICAM consideren un triomf per a la ciutadania que les actuacions del Torn d’Ofici no es gravin amb IVA

02/03/2017
El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, juntament amb la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega, i la degana del Col·legi d’Advocats de Madrid, Sonia Gumpert, han valorat com a ''triomf del diàleg'' el compromís del Ministeri de Justícia arran del qual no es gravaran amb IVA les actuacions que realitzen els advocats i advocades que presten el Servei del Torn d’Ofici a Espanya.
NOTA DE PREMSA: El degà de l’ICAB, la presidenta del CGAE i la degana de l’ICAM consideren un triomf per a la ciutadania que les actuacions del Torn d’Ofici no es gravin amb IVA

Ha estat en el marc d’una roda de premsa celebrada el dijous 2 de març a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

La presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE) ha considerat que deixar la fiscalitat del Torn d’Ofici tal com estava és una molt bona notícia, ja que qui realment ha guanyat és el ciutadà que té dret al benefici de la justícia gratuïta. I ha afegit que si no s’hagués posat fre a aquest canvi de criteri es posava en perill el sistema del Torn d’Ofici.

Ortega ha explicat que l’origen de la problemàtica és el canvi de criteri que la Direcció General de Tributs (DGT) volia aplicar en relació a la fiscalitat del Torn d'Ofici, anunciat el passat 26 de gener, arran de la transposició d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea relativa a Bèlgica i que res té a veure amb Espanya.

Ortega també ha assenyalat que l’advocacia ha fet un front comú davant aquest intent de canvi de criteri de la DGT i va traslladar tant al Ministeri de Justícia com al Ministeri d’Hisenda i Funcions Públiques la seva preocupació i malestar. La presidenta del CGAE ha destacat que el Torn d’Ofici és un servei públic que garanteix a les persones que no disposen de recursos econòmics tenir accés a la defensa dels seus drets i interessos i que és una tasca que realitzen els Col·legis d’Advocats de forma obligatòria, ja que és un encàrrec de l’Administració de Justícia. Per aquestes raons considera inacceptable que es volgués produir un canvi inèdit en relació a la fiscalitat de les actuacions que realitzen els advocats i advocades que presten el Servei del Torn d’Ofici.

Per això Ortega ha ressaltat que “gràcies al diàleg” ha estat possible obtenir el compromís del Ministeri de Justícia de què s’iniciaran els tràmits per modificar la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta de 1996, amb la finalitat de deixar clar que no hauran de tributar per l’IVA les quanties que perceben els advocats i advocades del Torn d’Ofici derivades de les actuacions que realitzen per defensar els drets de les persones que tenen el benefici de la justícia gratuïta. Es va arribar a aquest acord el dimecres 1 de març vespre en el marc d’una reunió que es va celebrar a Madrid entre el ministre de Justícia, Rafael Catalá,  la presidenta del CGAE, el degà de l’ICAB, la degana de l’ICAM i altres degans.

Finalment, la presidenta del CGAE ha volgut agrair la sensibilitat que han tingut diverses formacions polítiques (PSOE, Ciudadanos, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea i Esquerra Republicana) sobre aquesta matèria i que havien portat fins i tot a formular proposicions no de llei  a la Mesa del Congrés dels Diputats amb la finalitat de mantenir el caràcter públic del servei de Justícia Gratuïta.  

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha afirmat que una de les manifestacions de l'Estat Social dins de l'Estat de Dret és precisament el Torn d'Ofici, activitat que desenvolupen els advocats juntament amb l'Administració "per servir als més necessitats". El Torn d’Ofici no és un mercat ni els serveis que presten els advocats meres mercaderies. Per això considera "que no tenia cap mena de sentit modificar el sistema del Torn d'Ofici" quan s'ha demostrat en tots aquests anys el seu més que correcte funcionament.

Davant el compromís del Ministeri de Justícia de no modificar la fiscalitat del Torn d’Ofici, Rusca també ha anunciat que es desconvocaven de forma automàtica totes les mobilitzacions que es volien dur a terme per mostrar el rebuig unànime de tota l’advocacia al canvi de fiscalitat del Torn.

Finalment, la degana del Col·legi d’Advocats de Madrid (ICAM) ha assenyalat la importància d’haver treballat tots els Col·legis d’Advocats units per defensar els interessos de l’advocacia i de la ciutadania.

Contactes