Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies

L’ICAB lamenta que el Reglament d’Estrangeria no garanteixi tots els drets dels interns dels CIE

18/03/2014
L’ICAB lamenta que el Reglament d’Estrangeria no garanteixi tots els drets dels interns dels CIE El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) lamenta que el Reglament de Funcionament i Règim Interior dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), aprovat pel Reial Decret 162/2014, de 14 de març, prioritzi les mesures de seguretat i control policial i no hagi apostat per una major regulació sobre l’exercici dels drets dels interns i les seves condicions d’estada.

Des de l’advocacia barcelonina es denuncia que el Reglament aprovat pel Consell de Ministres es limiti a reproduir bona part d’allò establert en la Llei Orgànica d’Estrangeria que suposa mancances significatives. Entre aquestes, el Reglament no contempla la necessitat de notificar al lletrat el moment d’execució de l’expulsió i la corresponent sortida de l’estranger del centre.
 
L'ICAB critica que després de quatre anys d’espera no s’hagi aprofitat l’elaboració d’aquest Reglament per incorporar les resolucions judicials dictades pels jutges de control de l’estada dels estrangers en els CIE, fet que hagués contribuït a una regulació que garanteixi els drets dels interns i de les seves condicions d’estada; com per exemple, el dret de l’intern a conèixer amb antelació el moment en què es produirà l’expulsió, o la possibilitat de disposar de telèfons mòbils al centre.
 
Altres llacunes detectades fan referència a temes sanitaris i de prevenció. Així, per exemple, el Reglament no preveu que el servei d’assistència sanitària estableixi la presència d’un facultatiu mèdic 24 hores al Centre d’Internament d’Estrangers o l’establiment d’un pla de prevenció de suïcidis. També queden fora del Reglament les sales d’inadmissió dels aeroports. En canvi, el text introdueix la vigilància amb armes de foc amb caràcter general als CIE i dota d’un excessiu protagonisme al director del Centre d’Internament d’Estrangers.
 
Creació del Servei d’Assistència Jurídica al CIE

D’altra banda, des de l’advocacia se celebra que el legislador reglamentari, atenent a la petició formulada per l’Advocacia i l’informe del Consejo Fiscal i el dictamen del Consejo de Estado al projecte del Reial Decret pel qual s’aprova el Reglament de funcionament i règim interior dels centres d’internament d’estrangers, contempli la dotació d’un Servei d’Assistència Jurídica en el CIE cobert per acords de col·laboració amb els corresponents col·legis d’advocats.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat