Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies

El GAJ Barcelona, en contra de les taxes judicials

09/04/2013
Des de que Alberto Ruiz-Gallardón prengué possessió del seu càrrec com a Ministre de Justícia, la seva principal preocupació ha estat l'agilització dels jutjats. Per tal d'evitar el col·lapse dels tribunals, va tenir una primera idea: la habilitació del mes d'agost en l'àmbit civil. Aquesta mesura, més que evitar la sobresaturació dels jutjats, hagués desembocat en el més absolut caos d'organització de les oficines judicials. Abandonà, però, aquest projecte, per començar-ne un altre: establir un sistema de taxes judicials per l'exercici de determinades accions judicials, projecte que culminà amb la Llei 10/2012, de 20 de novembre.

Davant d'aquesta situació, magistrats, fiscals i advocats de tot l'estat espanyol s'han mobilitzat amb la finalitat de mostrar al Ministeri de Justícia el greu atac frontal que suposa aquest sistema de taxes i la conseqüència que suposa la seva implantació d'impediment total i absolut per l'accés a la justícia per a determinades persones.

Una de les grans fites de la democràcia espanyola post-franquista va ser l'eliminació de les taxes judicials? -llurs imports eren, a més a més, molt inferiors als actuals, tenint en compte, inclús,  l'interès del diner-.

Ara, 26 anys després de la seva eliminació, es tornen a implantar unes taxes judicials que discriminen l'accés a la justícia. No s'ha tingut en compte la situació en la que es troben alguns ciutadans que es veuen en la necessitat d'haver de demanar l'auxili judicial; no s'ha tingut en compte un sistema equitatiu i raonable d'implantació de taxes i no s'ha tingut en compte la conjuntura econòmica actual que minva la capacitat de pagament de molts ciutadans.

Davant les primeres queixes liderades per advocats, el ministre de Justícia “va seguir” les directrius del Defensor del Poble, procedint a la modificació de la Llei 10/2012.

Aquesta modificació, que havia de suposar un canvi radical, ha resultat ser un brindis al sol, un insult al col·lectiu que col·labora amb l'Administració de Justícia i a tots els ciutadans espanyols i, a la fi, una tàctica política per evitar la interposició de més recursos de inconstitucionalitat contra la llei 10/2012.

Des del GAJ Barcelona es posa de manifest el més absolut rebuig a qualsevol sistema de taxes judicials.

Els advocats joves de Barcelona exigeixen la supressió de les taxes i la derogació de la Llei 10/2012. Els advocats joves de Barcelona vetllen pels interessos dels ciutadans; tenen cura dels principis de democràcia i dret; i faran tot el que estigui a les seves mans per preservar la Justícia.

Contactes