Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies

La Comissió d’Estrangeria de l’ICAB reprova la demora en la publicació del Reglament sobre l’adquisició de la nacionalitat espanyola per residència

30/10/2015
La Comissió d’Estrangeria del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona reprova la demora en la publicació del Reglament de desenvolupament del nou procediment d’adquisició de la nacionalitat espanyola per residència per la inseguretat jurídica que està generant i insta al Govern a la seva prompta publicació per posar fi a aquesta situació.

La posada en funcionament d’un nou procediment de concessió de la nacionalitat espanyola per residència desproveït del seu reglament de desenvolupament està generant una situació d’inseguretat jurídica, ja que es deconeixen qüestions transcendentals com quin és el règim transitori del procediment i els llocs de presentació de la sol·licitud.

Aquesta inseguretat jurídica s’accentua per la incertesa que es produeix davant el desconeixement de la sort de les sol·licituds presentades sense acreditar el coneixement bàsic de la llengua espanyola, de la Constitució espanyola i de la realitat social i cultural espanyoles. També se suma el fet que els sol·licitants no puguin complir en termini el requeriment atès que no es poden inscriure a temps en una convocatòria d’examen i/o per la tardança en la resolució de les proves.

La Comissió d’Estrangeria de l’ICAB també reitera la seva preocupació pel fet que els estrangers que decideixen sol·licitar la nacionalitat hauran de pagar una taxa de 100 euros per poder iniciar l’expedient de tramitació, fet que fins ara no passava, ja que la gestió al Registre Civil era gratuïta.

Antecedents

El 14 de juliol de 2015 es va publicar al BOE la Llei 19/2015, de mesures per a la reforma administrativa a l’àmbit de l’Administració de Justícia, que contempla en la seva disposició final setena el nou procediment per a l’obtenció de la nacionalitat espanyola per residència.

La disposició final setena preveu que el procediment per a la concessió de la nacionalitat espanyola per residència es regirà per allò que es disposa al Codi Civil i al reglament que el desenvolupi. El procediment va entrar en vigor el passat 15 d’octubre de 2015, però no el Reglament que l’ha de desenvolupar.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat