Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 10/2017, de 27 de juny de 2017, de les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi civil de Catalunya (DOGC del 29 de juny de 2017)

10/07/2017
Entrada en vigor: 19/07/2017. La llei es justifica per la necessitat de regular, per a després de la mort d’una persona, el llegat que configuren els arxius digitals derivats de l’activitat de la persona en entorns digitals, perquè sovint els contractes que se subscriuen amb els prestadors de serveis digitals o les polítiques que aquests tenen en vigor no preveuen què succeeix quan la persona mor o quan té la capacitat judicialment modificada i, per tant, quin ha de ser el destí dels arxius digitals.

Es modifica el Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya per tal d’incorporar la regulació de les voluntats digitals en cas de pèrdua sobrevinguda de capacitat (dins l’art 222-2 - Poder en previsió de pèrdua sobrevinguda de capacitat), així com per regular la presència dels tutelats en entorns digitals (dins l’art. 222-36 - Relacions entre tutors i tutelats) i la dels fills en entorns digitals (dins l’art. 236-17 - Relacions entre pares i fills). A més, si s’acredita que hi ha un risc clar per a la salut física o mental dels menors d’edat, s’habilita els progenitors i tutors per a sol·licitar la suspensió provisional de llurs comptes actius, havent-los escoltat prèviament i sens perjudici de promoure’n la protecció pública per mitjà dels procediments corresponents. També es preveu que entre els actes que requereixin autorització judicial per part del tutor i l’administrador patrimonial (art. 222-43) figuri la de demanar als prestadors de serveis digitals la cancel·lació de comptes digitals.

D’altra banda, es modifica el Llibre Quart del Codi Civil de Catalunya, incorporant un nou article 411-10, que passa a regular les Voluntats digitals en cas de mort.

També s’incorpora la previsió de regular aquestes voluntats en testament, codicil o memòria testamentària (afegint un nou apartat 2 a l’article 421-2 - Contingut del testament i un nou article 421-24 - Designació de la persona encarregada d’executar les voluntats digitals del causant).  En cas de no haver designat ningú, s’estableix que l’hereu, el marmessor o l’administrador de l’herència pot executar les voluntats digitals o encarregar l’execució a una altra persona. Les voluntats digitals es poden ordenar -a manca de disposicions d’última voluntat- per mitjà d’un document de voluntats digitals a d’inscriure en el Registre electrònic de voluntats digitals (que es crea per aquesta llei).

Complementàriament, es precisa que la persona encarregada d’executar les voluntats digitals també es pot designar per mitjà de tots els instruments que es poden emprar per a ordenar-les i es completa la regulació del mode successori per a incloure-hi l’execució de les voluntats digitals del causant.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DEL PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302