Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 20/2017, de 8 de setembre, de transitorietat jurídica i fundacional de la república (DOGC del 8 de setembre de 2017)

18/09/2017
Entrada en vigor: una vegada sigui aprovada pel Parlament de Catalunya, se'n faci la publicació oficial i es compleixi allò que disposa l'article 4.4 de la Llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya (declaració formal d’independència per part del Parlament previ compliment dels requisits de votació favorable a aquesta en el referèndum d’autodeterminació).

La llei té 7 Títols (amb 89 articles) i 3 Disposicions Finals.

Preveu les Disposicions generals, (declaració a Catalunya com a República de Dret, democràtica i social, regulació de la seva condició de norma suprema, la vinculació del Dret Europeu i Internacional) sobre el territori i la nacionalitat (determinant qui té la nacionalitat catalana d’origen i qui la pot sol·licitar).

També determina els mecanismes per aplicar la successió d'ordenaments i d'administracions, els drets i deures dels ciutadans catalans i dels estrangers.

Preveu el sistema institucional (Parlament i la seva funció legislativa, Presidència i les seves funcions, Govern i l'Administració, la Sindicatura electoral de Catalunya (atribucions, estructura i funcionament) i el cens electoral, així com altres institucions (Consell de Garanties Democràtiques), el govern local i el Poder judicial – establint els principis, la continuïtat de les places, el Ministeri Fiscal, el Govern del Poder Judicial, la Sala de Govern del Tribunal Suprem, la Comissió Mixta, la Sala Superior de Garanties, i l’Administració de justícia (funcions de suport i gestió), establint el recurs d’empara, els ordres jurisdiccionals civil, penal, contenciós administratiu i social.

També regula les Finances i, per últim, el Procés constituent que s’activaria com a procés participatiu posterior a la declaració d’independència, que consta de tres fases successives: una primera, de procés participatiu; una segona, d'eleccions constituents i d'elaboració d'una proposta de Constitució per part de l'Assemblea Constituent; una tercera, de ratificació de la Constitució per mitjà d'un referèndum.

La llei determina que només es pot reformar per majoria absoluta

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DEL PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302