Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Novetats Jurídiques / Jurisprudència

Llei 8/2017, del 15 de juny de 2017, de la comunitat catalana a l’exterior (DOGC del 20 de juny de 2017)

26/06/2017
Entrada en vigor: 21/06/2017. Deroga expressament la Llei 18/1996, del 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes de l’exterior i l’article 40 de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea.

Té per objecte regular el marc de les relacions de la Generalitat, les seves institucions i la societat catalana amb els catalans residents a l’estranger, així com amb les comunitats catalanes establertes fora del territori de Catalunya.

La llei preveu el reconeixement -per part de la Generalitat de Catalunya- dels ciutadans catalans residents a l’exterior com a subjectes de drets i deures en els àmbits en què la Generalitat posseeix competències. Als efectes d’aquesta Llei tenen la consideració de catalans a l’exterior els ciutadans espanyols residents a l’estranger que han tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu i llur descendents, d’acord amb allò que estableix l’article 7.2 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

Regula el Registre de catalans residents a l’exterior, com a eina mitjançant la qual el Govern identifica els ciutadans que gaudeixen de la condició política de catalans d’acord amb l’Estatut d’autonomia i que resideixen a l’estranger.

També preveu la integració de l’especificitat dels catalans residents a l’exterior en les polítiques públiques, l’accés a serveis de l’Administració i descriu els drets dels catalans de l’exterior.

Preveu la planificació del fet emigratori i de la mobilitat internacional dels catalans a l’exterior. D’acord amb la normativa específica en matèria de retorn dels catalans emigrats i llurs descendents, els catalans de l’exterior tenen dret a accedir a les actuacions i mesures de suport que s’estableixin quan decideixin retornar a Catalunya per establir-hi la residència. Per últim, regula les comunitats catalanes de l’exterior: definició, suport, reconeixement oficial, revocació d’aquest reconeixement, registre, serveis i prestacions. Per al compliment d’aquesta llei, regula el Consell de la Catalunya Exterior.

Per altra banda, es declara que el Dia Internacional de la Catalunya Exterior se celebri la diada de Sant Jordi si s’escau en diumenge, o el diumenge següent, en el cas que no es doni aquesta coincidència.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DEL PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302