Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei per la qual es modifica el Codi Civil en relació amb l'estatut personal i veïnatge civil

24/04/2017
Aquesta proposició de llei es troba en tràmit en el Congrés dels Diputats, havent estat presentada per les Corts d'Aragó. Entrada en vigor: prevista per l’endemà de la seva publicació al BOE.

La proposició planteja que l'adquisició i correlativa pèrdua del veïnatge civil com a conseqüència de residència continuada durant dos anys, amb manifestació expressa, sembla perfectament lògica, perquè hi ha una declaració personal inequívoca, que necessàriament s'ha de respectar. Però sembla excessiva a pèrdua del veïnatge per la simple residència continuada de deu anys, sense declaració en contra de l'interessat, perquè aquest canvi de veïnatge civil es produeix automàticament pel canvi de residència, però no hi ha cap esbrinament sobre si vol o no canviar el seu règim jurídic i estatut personal. S'arriba a un resultat que, en molts casos, l'interessat mai va pensar ni voler, en no preveure un canvi de règim jurídic i una pèrdua de la seva veïnatge civil de sempre.

Amb la norma dels deu anys es considera que s’està prescindint de la voluntat de l'interessat, interpretant que la residència condueix «ipso iure» a un canvi de veïnatge, davant d'opinions doctrinals i jurisprudencials, que entenen necessària, per respecte a la llibertat individual, una manifestació clara i indiscutible, en el sentit de voler obtenir una nova veïnatge, amb pèrdua de l'anterior.

Per aquestes raons, la proposició modifica el paràgraf quart de l’apartat tercer de l'article 14 del Codi Civil espanyol, de forma que, en tot cas, el fill, des que compleixi catorze anys i fins que transcorrin cinc anys des de la seva emancipació, podrà optar bé per la veïnatge civil del lloc del seu naixement, bé pel veïnatge que haurien tingut qualsevol dels seus pares. Si no està emancipat, haurà de ser assistit en l'opció pel representant legal. També modifica l’apartat 5 de l’article 14 del Codi Civil espanyol per tal d’establir que el veïnatge civil s'adquireix per residència continuada durant dos anys, sempre que l'interessat manifesti ser aquesta la seva voluntat. La declaració s'ha de fer constar en el Registre Civil i no necessita ser reiterada. Per últim, estableix una disposició transitòria (sobre recuperació del veïnatge civil) per tal que els qui hagin perdut el seu veïnatge civil a causa de l'adquisició d'una altra per residència continuada de deu anys sense declaració en contra, podran recuperar-la mitjançant la declaració en aquest sentit formulada davant el Registre Civil en el termini de cinc anys des de l'entrada en vigor de la aquesta llei. Tal declaració es farà constar en el Registre Civil, no necessita ser reiterada i no podrà ser revocada per l'interessat.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302