Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Projecte de Llei del canvi climàtic

25/07/2016
Aquest projecte de Llei es troba en tràmit al Parlament.

El projecte persegueix cinc finalitats: aconseguir que Catalunya redueixi tant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle com la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, tot i afavorint la transició cap a un model baix d’emissions en GEH i, alhora, estimulant l’estalvi i l’eficiència en l’ús dels recursos (energia, aigua, sòl, materials, residus); reforçar les diverses estratègies i plans que s’han elaborat durant els darrers anys en l’àmbit del canvi climàtic; promoure i garantir la coordinació de tots els instruments de planificació sectorial relacionats amb el canvi climàtic i la coordinació de totes les administracions públiques catalanes, així com el foment de la participació de la ciutadania, dels agents socials i dels agents econòmics; esdevenir un país avançat en la investigació i implementació de noves tecnologies; i, visualitzar el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació als fòrums globals de debat sobre el canvi climàtic.

El capítol preliminar determina l’objecte de la Llei, en detalla les responsabilitats, concreta l’àmbit d’aplicació i estableix les definicions a les quals fan referència les disposicions de la Llei.

El capítol primer conté la regulació dels objectius relatius a les polítiques de mitigació.

El capítol segon es refereix als objectius d’adaptació; recull els requisits que han de contenir els instruments de planificació i programació sectorials amb la finalitat d’assolir una coordinació intersectorial per tal que la legislació sectorial catalana s’adapti al nou marc regulador.

El capítol tercer es dedica a la integració dels objectius i l’establiment de mesures per aconseguir aquests objectius mitjançant la introducció de la perspectiva del canvi climàtic en totes les polítiques sectorials de les Administracions Públiques.

El capítol quart delimita el nou model organitzatiu que es va consolidar amb l’aprovació del Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, i recull les competències i les responsabilitats en la planificació i execució de les polítiques climàtiques de Catalunya.

El capítol cinquè introdueix nous instruments de fiscalitat ambiental o ecològica per tal de fomentar maneres de produir i consumir més netes, amb menys impactes ambientals i menys malbaratadores de recursos naturals escassos.

El capítol sisè inclou un ventall d’instruments per al compliment dels objectius de la llei En particular, es crea el Fons Climàtic, que haurà de nodrir-se –entre d’altres– amb els recursos procedents de la territorialització del Fons de Carboni per a una economia sostenible creat pel govern de l’Estat mitjançant el R.Decret 1494/2011, de 24 d’octubre, el qual regula tant el Fons de Carboni per a una Economia Sostenible com el règim del comerç de drets d’emissió.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302