Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 31/2015, de 9 de setembre, per la qual es modifica i actualitza la normativa en matèria d’autoocupació i s’adopten mesures de foment i promoció del treball autònom i de l’Economia Social (BOE del 10 de setembre de 2015)

29/02/2016
Entrada en vigor: 09/10/2015. Deroga determinades disposicions de la Llei de l’Estatut del Treball Autònom, del text refós de la Llei de la Seguretat Social i de la Llei 11/2013, de 26 de juliol, de mesures de suport a l’emprenedor i d’estímul del creixement i de la creació d’ocupació, entre d’altres.

Entre d'altres aspectes, la llei elimina el límit d'edat per poder capitalitzar tota la prestació per desocupació i destinar-la a la inversió i a les despeses inicials a l’hora d’emprendre una activitat per compte propi o per incorporar-se com a soci a una cooperativa o societat laboral. Fins a aquesta reforma, només podien optar al cobrament de la totalitat de la prestació en un sol pagament els socis de cooperatives o societats laborals i els autònoms discapacitats o menors de 30 anys (per al cas dels homes) o de 35 anys (per al cas de les dones), restant exclosa la resta dels treballadors; de manera que els homes majors de 30 anys i les dones majors de 35 només podien capitalitzar el 60% de la prestació en un sol pagament.

A més, els majors de 30 anys també podran compatibilitzar (durant un màxim de nou mesos) la prestació per desocupació amb l’alta al RETA, que fins ara era una possibilitat reservada únicament als menors d’aquella edat.

La nova llei introdueix modificacions que faciliten al treballador autònom que, pel cas que la seva empresa professional acabi no essent viable, pugui disposar de la prestació per desocupació que va deixar de percebre quan va començar la seva activitat com a emprenedor. D’aquesta manera, s’amplia el termini (de 24 a 60 mesos) perquè els autònoms majors de 30 anys puguin reprendre el cobrament de la prestació per desocupació una vegada iniciada una activitat per compte propi.

La llei permet als autònoms utilitzar l’anomenada tarifa plana de 50 € mensuals durant sis mesos; mesura que també s’amplia als que contractin treballadors i als autònoms econòmicament dependents que contractin a un treballador que els substitueixi per poder conciliar vida laboral i familiar.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302