Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Protecció dels Drets dels Animals

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB reclama més inspeccions per evitar l'organització de baralles il·legals de gossos i de galls

25/07/2016
La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona reclama més inspeccions per tal de detectar i evitar l’organització de baralles il·legals de galls i de gossos, ja que a Espanya està prohibida la seva realització a excepció de les Comunitats Autònomes de Canàries - Llei 8/1991, de 30 d'abril (art. 5)- i Andalusia -excepció de la Llei 11/2003, de 24 de novembre, de protecció dels animals (art. 4) que empara les baralles de galls que tenen per finalitat la selecció de cria per a la millor raça i exportació.
La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB reclama més inspeccions per evitar l'organització de baralles il·legals de gossos i de galls

La CPDA alerta que en la darrera intervenció del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil, realitzada a Cantàbria, el País Basc i Astúries aquest mes de juliol va acabar amb la detenció de 17 persones com a presumptes autores d’un delicte continuat de maltractament animal i amb la intervenció de 217 aus de la raça coneguda com “gallo combatiente español”, valorada en més de 100.000 euros.

Atès que la regulació de les baralles de galls és competència de les comunitats autònomes, la CPDA considera també que s’hauria d’iniciar un procés per aconseguir d’una banda, harmonitzar a nivell estatal les lleis existents sobre protecció d'animals i acabar amb el tractament desigual – ja que les baralles de galls són considerades com un espectacle tradicional o inclús com un esport - i de l’altra acabar amb les mancances de les lleis actuals. Així doncs, una de les prioritats que estableix la CPDA  és aconseguir la supressió de les excepcions legals al maltractament i patiment dels animals amb especial referència a espectacles.

A Catalunya, en matèria d'espectacles amb animals, inicialment la Llei catalana de protecció dels animals de 1988 va prohibir les baralles de gossos, de galls i el tir al colom; i en els últims anys s'han afegit a aquesta prohibició les matances públiques d'animals (2003), les atraccions firals giratòries amb animals vius lligats i altres assimilables (2006), les curses de braus i altres espectacles taurins (2010) i els circs amb animals (2015). Malgrat aquesta llei, la CPDA denuncia que s'organitzen encara de forma il·legal aquest tipus d'activitats.

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB també afirma que s'han detectat tractaments cruels en espectacles amb animals. Davant aquestes situacions i fet que existeixen estudis que estableixen la violència i la crueltat cap als animals com indicador i predicció de situacions de violència interpersonal cap a les persones la CPDA també aconsella que es desenvolupin actuacions educatives per evitar aquest tipus de violència i maltractament exercida en contra dels animals.

La CPDA també considera que s’hauria d’actuar amb contundència i sancionar de forma exemplar ja que  Espanya no compta amb una tipificació al Codi penal expressa sobre les baralles de gossos i de galls. Hi va haver una proposta d’esmena al Codi penal que contemplava  penes de presó per als responsables d’activitats il·legals de baralles d’animals com gossos i galls, però que finalment no va prosperar.  

Aquesta Comissió de l'ICAB també vol destacar que va presentar al·legacions a aquesta reforma del Codi penal que va culminar amb la nova redacció de l'article 337 i la creació de l'article 337bis de la Ley Orgànica 1/2015, de 30 de març pel qual es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic)
    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat