Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei Orgànica 14/2015, de 14 d'octubre, del Codi Penal Militar (BOE de 15 d'octubre de 2015)

10/05/2016
Entrada en vigor: 15/01/2016. S’aplicarà a tots els fets punibles que es cometin a partir de la seva vigència.

Deroga la Llei Orgànica 13/1985, de 9 de desembre, de Codi Penal Militar, així com totes les disposicions que s'oposin al que estableix aquesta Llei orgànica. També deroga el paràgraf final de l'article 13 de la LO 4/1987, de 15 de juliol, de la competència i organització de la jurisdicció militar.

Modifica la LO 4/1987, de 15 de juliol, de la competència i organització de la jurisdicció militar, la LO 2/1989, de 13 d'abril, processal militar, la Llei 39/2007, de 19 de novembre, de la carrera militar, la Llei 29/2014, de 28 de novembre, de règim de personal del Cos de la Guàrdia Civil i la LO 8/2014, de 4 de desembre, de règim disciplinari de les Forces Armades.

Determina que els fets punibles comesos fins a l'entrada en vigor d'aquest Codi s'han de castigar de conformitat amb el Codi Penal Militar que es deroga, llevat que les disposicions de la nova Llei penal militar siguin més favorables per al reu, en cas en què s'apliquen aquestes, prèvia audiència del mateix. En les sentències dictades de conformitat amb la legislació que es deroga i que no siguin fermes per trobar-se pendents de recurs, s'aplicaran d'ofici o a instància de part els preceptes d'aquest Codi, quan resultin més favorables al reu, prèvia audiència del mateix.

Aquest nou Codi s'aplica als membres de la Guàrdia Civil, amb exclusió de l'àmbit competencial militar per conèixer de les accions o omissions enquadrables en els actes propis del servei exercit en l'exercici de funcions de naturalesa policial.

El nou Codi es divideix en dos llibres. El primer aborda les disposicions generals: àmbit d'aplicació del Codi Penal Militar, regulació del delicte militar, regulació de les penes, les seves classes, efectes, regles d'aplicació i compliment. El llibre segon, «Delictes i les seves penes», tipifica els delictes militars i estableix les penes a través dels seus cinc títols on es recullen els il·lícits penals específicament castrenses.

El nucli més característic de les infraccions penals militars està constituït pels delictes contra la disciplina, que s'agrupen en el Títol II.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302