Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei Orgànica 7/2015, de 21 de juliol, per la qual es modifica la Llei Orgànica 6/1985, de l'1 de juliol, del Poder Judicial (BOE de 22 de juliol de 2015)

17/05/2016
Entrada en vigor: 01/10/2015, llevat dels apartat referits a la reforma de la LJCA que regulen el recurs de cassació i les costes en el procediment contenciós-administratiu, que ho farà a l’any de la seva publicació (22/07/2016).

Actualitza els criteris d’atribució de la jurisdicció als Tribunals espanyols en l’ordre jurisdiccional civil. Estableix una nova regulació del recurs de cassació en l’ordre jurisdiccional contenciós-administratiu.

Modifica la LOPJ, la LEC, la LJCA, la Llei de Demarcació i de Planta Judicial i la Llei Orgànica Processal Militar.

Aquesta llei incorpora modificacions en l’àmbit jurisdiccional de contingut molt divers. La majoria d’elles abasten aspectes organitzatius, però hi ha altres d’interès.

Entre d’altres a destacar: se suprimeix la responsabilitat civil directa dels jutges i magistrats, sens perjudici que l’Administració pugui repetir –en via administrativa— contra els que hagin actuat amb dol o culpa greu; es regula de forma específica la protecció de dades personals en l’àmbit dels Tribunals; s’estableix la vinculació dels jutges i tribunals al Dret de la Unió Europea, tot preveient la figura de la qüestió prejudicial europea; com també que les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans que declarin la vulneració d’algun dels drets reconeguts en el Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans i Llibertats Fonamentals i en llurs Protocols, seran motiu suficient per a la interposició del recurs de revisió de la sentència ferma recaiguda en el procés «a quo».

A més, reconfigura l’àmbit de competències dels Jutjats del Mercantil. Deixen de conèixer dels procediments concursals de persona natural que no sigui empresària. El coneixement d’aquests assumptes passa als Jutjats de Primera Instància.  Les accions col·lectives en matèria de condicions generals de la contractació i a la protecció de consumidors i usuaris corresponen als Jutjats del Mercantil, però les accions individuals pertocaran als Jutjats de Primera Instància.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302