Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Torn d'Ofici i Assistència al Detingut

S'incrementa l'assistència lletrada inicial en seu policial a les víctimes de violència masclista

23/06/2016
Com ja us hem informat, durant la celebració del I Congrés de Violència Masclista de l'ICAB es va reivindicar, de forma contundent, l’efectivitat del dret de les víctimes a l’assistència i assessorament d’advocat prèviament a la interposició de denuncia en assumptes de violència de gènere.
S'incrementa l'assistència lletrada inicial en seu policial a les víctimes de violència masclista

Recollint aquesta reivindicació, per part de l’ICAB es va donar trasllat als Mossos d'Esquadra de la necessitat de millorar la informació facilitada a les víctimes de violència masclista, sol·licitant que des de les comissaries fossin informades de la importància de fer ús d’aquest dret, reconegut en la Llei 1/96,  d’Assistència Jurídica Gratuïta (art. 2.g), la Llei Orgànica 1/2004, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere (art. 20) i la Llei 4/2015, de l’Estatut de la Víctima (art. 5).

Hem estat informats que aquesta reivindicació ha tingut resposta positiva per part de Mossos d'Esquadra, que han donat instruccions al respecte.

En aquest sentit, si el percentatge d’assistència en seu policial en el període contemplat entre l’1 d’abril i el 15 de maig de 2015 va ser del 0,7% respecte de la totalitat de víctimes que va fer sol·licitud d’advocat d’ofici, en el mateix període d’aquest any 2016, un 17,1% de la totalitat de les víctimes de violència masclista que han sol·licitat  advocat d’ofici, han fet us d’aquest dret.

Un increment tímid que esperem que es consolidi i incrementi  durant el transcurs de l’any 2016,  per aconseguir  que la majoria de víctimes de violència de gènere facin us del dret a ser assessorades per advocat abans de interposar la denuncia, amb la finalitat última de:

  • Incrementar la informació de que disposa la dona  respecte de les repercussions que tindrà la denúncia.
  • Poder preparar de forma efectiva la compareixença de l’article 544 ter per aconseguir  la concessió d’ordre de protecció.
  • Incrementar la confiança amb l’advocat designat per torn d’ofici, en tant que serà el professional que l’acompanyi des de l’inici de les actuacions.
  • Millorar la qualitat de les denúncies interposades per incorporar en elles des del primer moment tots els elements necessaris que hi concorrin.

Per part de l’ICAB ens hem compromès a efectuar les assistències amb puntualitat, amb la finalitat que la víctima no desisteixi de fer us del dret a ser assessorada per advocat , desistiment que es pot produir si el lletrat no compareix puntualment a la Comissaria.

Donada la importància i implicació d’aquesta qüestió en l’eradicació de la violència masclista, us preguem que sigueu especialment sensibles a aquesta necessitat de puntualitat, especialment durant el Servei de guàrdia per assistència a víctimes de violència masclista.

Contactes