Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei Orgànica 5/2018, de 28 de desembre, de reforma de la Llei Orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, sobre mesures urgents en aplicació del Pacte d'Estat en matèria de violència de gènere (BOE del 29 de desembre de 2018)

07/01/2019
Entrada en vigor: 18/01/2019.

Modifica els arts. 310; 311.1, 2 i 6; 312, 2,3 i 4; 329,6; 330,4 segon paràgraf; 433 bis.5 de la Llei Orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial. A més, afegeix nous apartats a diferents articles: art.87.3; 87 ter.6; 887 quater; 307.2 segon paràgraf; 329.7; 330.5 i); i, finalment, suprimeix l'apartat 3 bis de l'art. 329.

La llei desenvolupa determinades previsions incorporades en el Pacte en matèria de violència de gènere, aprovat pel Ple del Congrés dels Diputats el dia 28 de setembre de 2017, que va acordar avançar cap a una efectiva formació i especialització en violència de gènere dels professionals que treballen aquest àmbit. En particular, mitjançant una formació especialitzada més àmplia en aquestes matèries tant dels jutjats especialitzats en violència de gènere, com també dels jutges i jutgesses de família i de menors, juntament amb un mandat d'augment de la capacitació judicial en «Dret antidiscriminatori, incloent la perspectiva de gènere i la transversalitat, en les oposicions a judicatura, Escola Judicial i formació contínua anual impartida pel Consell General del Poder Judicial, passant aquesta matèria a ser obligatòria i avaluable». Així mateix, obligava a una reforma legal per introduir proves específiques en violència de gènere, com a requisit per a concursar a òrgans judicials especialitzats.

Així mateix, preveu reforçar l'especialització dels jutjats penals, bé de manera exclusiva, quan el volum de treball ho justifiqui, bé de manera compatible amb altres matèries. En l'actualitat dels 345 jutjats penals existents, només vint es troben especialitzats. Es considera que la sobrecàrrega de treball de la majoria dels jutjats penals, juntament amb l'absència de creació de noves dotacions judicials en els últims anys, en bona part explica la paralització del procés d'especialització dels jutjats penals. Per això, es preveu que en el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta Llei es procedirà a la revisió de la planta dels jutjats i tribunals, amb l'informe previ del Consell General del Poder Judicial i de les Comunitats Autònomes, per respondre a les necessitats d'implantació de jutjats penals especialitzats en violència sobre la dona, bé de manera exclusiva en aquelles localitats en què ho exigeixi el volum d'assumptes, o bé de manera compatible amb altres matèries.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302