Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Reial decret-llei 10/2018, de 24 d’agost, pel qual es modifica la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura (BOE de 25 d’agost de 2018)

17/09/2018
Entrada en vigor: 26/08/2018. S'afegeix un apartat 3 a l'article 16 i una nova disposició addicional sisena bis a la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura.

Aquesta modificació es justifica pel fet que la presència al recinte del “Valle de los Caídos” de les restes mortals de Francisco Franco dificulta el compliment efectiu del mandat legal de no exaltació del franquisme i el propòsit de retre homenatge a totes les víctimes de la contesa. Per això, el present R. Decret-Llei pretén posar fi a aquesta situació, en establir que només podran jeure al Valle de los Caídos les restes mortals de persones que van morir a causa de la Guerra Civil i, en conseqüència, habilitar l'exhumació de les restes mortals de persones diferents a les caigudes durant la Guerra. Així mateix, consagra de manera expressa aquest recinte com a lloc de commemoració, record i homenatge igualitari a les víctimes.

Com a conseqüència d'això, s'estableix el procediment per a complir aquesta previsió, determinant que correspon al Govern garantir el compliment del que estableix l'article 16.3, assegurant en tot cas unes condicions adequades de dignitat i respecte. A aquest efecte, es declara d'urgent i excepcional interès públic, així com d'utilitat pública i interès social, la immediata exhumació i el trasllat de les restes mortals diferents dels esmentats en l’article indicat.

Aquesta decisió serà adoptada per Acord de Consell de Ministres, després de la tramitació del procediment regulat en la referida disposició addicional.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302