Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Reial Decret Llei 22/2018, de 14 de desembre, pel qual s'estableixen eines macroprudencials (BOE del 18 de desembre de 2018)

02/01/2019
Entrada en vigor: 19/12/2018.

Modifica la Llei 35/2003, de 4 de novembre, d'institucions d'inversió col·lectiva (art. 71 septies), la Llei 10/2014, de 26 de juny, d'ordenació, supervisió i solvència d'entitats de crèdit (art. 45.1, i afegeix els arts. 69 bis i 69 ter), la Llei 22/2014, de 12 de novembre, per la qual es regulen les entitats de capital de risc, altres entitats d'inversió col·lectiva de tipus tancat i les societats gestores d'entitats d'inversió col·lectiva de tipus tancat, i per la qual es modifica la Llei 35/2003, de 4 de novembre, d'institucions d'inversió col·lectiva (el títol de l'art. 87 i els afegeix un apartat 7), la Llei 20/2015, de 14 juliol, d'ordenació, supervisió i solvència de les entitats asseguradores i reasseguradores (Afegeix un nou article 117 bis) i el text refós de la Llei del Mercat de Valors aprovat pel Reial Decret Legislatiu 4/2015, de 23 d'octubre (afegint un nou article 234 bis).

El Reial decret llei atorga a la CNMV la capacitat d'adoptar mesures dirigides a reforçar la liquiditat de les institucions i entitats d'inversió col·lectiva.

Amplia les eines macroprudencials a disposició del Banc d'Espanya. En concret, se l'habilita per incrementar els requeriments de capital sobre una cartera d'exposicions específica, per a limitar les exposicions de les entitats de crèdit a sectors econòmics concrets i per establir límits i condicions sobre la concessió de préstecs, adquisició de renda fixa i derivats per part de les entitats de crèdit. Així, el Banc d'Espanya pot fixar límits a la part de la renda disponible que un prestatari pot destinar al pagament del seu deute o l'endeutament màxim que pot obtenir donades les garanties aportades, entre altres mesures.

Habilita la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions per a establir limitacions a l'exposició agregada davant d'un determinat sector econòmic o categories d'actius per part d'entitats asseguradores i reasseguradores, i se li atorga la possibilitat de fixar condicions a les transferències de riscos i carteres d'assegurances que realitzin les esmentades entitats. Tot això, sempre que puguin afectar l'estabilitat del sistema financer.

Habilita la Comissió Nacional del Mercat de Valors per poder establir limitacions a determinades activitats per les seves entitats supervisades que generin un augment excessiu del risc o de l'endeutament dels agents econòmics que pogués afectar l'estabilitat financera.

[NORMATIVA APROVADA.- LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302