Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Reial Decret Llei 5/2018, de 27 de juliol, de mesures urgents per a l'adaptació del Dret espanyol a la normativa de la Unió Europea en matèria de protecció de dades (BOE de 30 de juliol de 2018)

03/09/2018
Entrada en vigor: 31/07/2018.

Restarà en vigor fins a l’entrada en vigor de la futura llei que ha d’adaptar l’ordenament jurídic espanyol al Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 de abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques en allò que es refereix al tractament de les seves dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades.

Deroga els articles 40, 43, 44, 45, 47, 48 i 49 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de caràcter personal.

L'objecte d'aquest Reial decret llei és l'adequació de l’ordenament espanyol al Reglament (UE) 2016/679 en aquells aspectes concrets que, sense rang orgànic, no admeten demora i s'ha d'entendre sense perjudici de la necessitat d'una legislació orgànica de protecció de dades que procuri la plena adaptació de la normativa interna als estàndards fixats en la matèria per la Unió Europea a través d'una disposició directament aplicable.

Identifica el personal competent per a l'exercici dels poders d'investigació que el Reglament General de Protecció de Dades atorga a les autoritats de control, determinant la manera en què podran exercir aquests poders, quines persones exerciran l'activitat de recerca i inspecció i en què consistiran aquestes atribucions expressament establertes en el reglament europeu.

Estableix el règim sancionador, reemplaçant els tipus infractors actualment continguts en la Llei Orgànica 15/1999. A més, delimita els subjectes que poguessin incórrer en la responsabilitat derivada de l'aplicació d'aquest règim sancionador i determinar els terminis de prescripció de les infraccions i sancions previstes a la norma europea. Finalment, regula els procediments en cas de possible vulneració de la normativa de protecció de dades per a fer possible l’aplicació de les especialitats del règim procedimental del Reglament General de Protecció de Dades.

Els contractes d'encarregat del tractament subscrits abans del 25/05/2018 a l'empara de l'article 12 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal mantindran la seva vigència fins a la data de venciment assenyalada en els mateixos i en cas d'haver-los pactat de manera indefinida, fins el 25 de maig de 2022. Durant aquests terminis qualsevol de les parts podrà exigir a l'altra la modificació del contracte per tal que el mateix resulti d'acord amb el que disposa l'article 28 del Reglament (UE) 2016/679.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302