Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei sobre nadons robats a l’Estat espanyol

12/11/2018
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. Encara no ha estat presa en consideració.

Preveu l’entrada en vigor l'endemà de la publicació en el «BOE». No obstant això, les obligacions de contingut econòmic derivades de les disposicions d'aquesta llei no seran exigibles fins que entri en vigor la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al pròxim exercici pressupostari.

Incorpora a l’àmbit de la Llei 1/1996, de 10 de gener, d'assistència jurídica gratuïta els ciutadans espanyols inclosos en l'àmbit subjectiu de l'article de la Llei sobre Nadons Robats a l'Estat Espanyol.

La proposició pretén proporcionar els instruments normatius i recursos necessaris per al reconeixement i efectivitat del dret a la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició de les víctimes de l'anomenat robatori de nadons a l'Estat espanyol des del 17 de juliol de 1936, que considera constitutiu d'un delicte de lesa humanitat, i facilitar les tasques d'investigació necessàries, regular els procediments administratius necessaris, en compliment de les obligacions contretes en els convenis i tractats internacionals ratificats per Espanya (Convenció sobre els Drets de l'Infant i la Convenció Internacional per a la protecció de totes les Persones contra les Desaparicions Forçades).

Reconeix a les víctimes el dret a l'accés a la documentació que els pugui ser d'interès i que obri en els arxius i registres integrats en les administracions públiques o en els organismes que en depenen

Preveu el dret a la tutela judicial, de forma que el Ministeri Fiscal exercirà d'ofici o a instància de les víctimes quantes accions judicials procedents, en qualsevol ordre jurisdiccional, per a l'exigència de les responsabilitats que corresponguin als responsables dels fets objecte de la present Llei i per a la reparació integral de les víctimes. Les exhumacions que siguin necessàries per a l'efectivitat dels drets de les víctimes seran sufragades pel Ministeri de Justícia. Les proves de determinació de l'ADN o altres procedents i necessàries es realitzaran de forma gratuïta per l'Institut Nacional de Toxicologia. Cada administració censal posarà a disposició de l'autoritat policial i judicial, a requeriment de la mateixa, les dades informatitzades sobre aquells naixements i defuncions ocorreguts en cadascuna de les províncies o districtes dels nens compresos entre zero i cinc anys en els casos de censos quinquennals i entre zero i un any, en els casos de censos anuals. S'iniciarà amb el cens de 1936. Així mateix, els Registres Civils o, si s'escau l'INE proporcionarà les dades sobre els naixements, avortaments i defuncions, així com les modificacions de filiació per naixement durant aquests mateixos períodes esmentats per a una efectiva recerca.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302