Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Reial Decret Llei 8/2018, de 3 d’agost, pel qual es modifica el Reial decret llei 16/2014, de 19 de desembre, pel qual es regula el Programa d'Activació per a l'Ocupació (BOE de 4 d’agost de 2018)

10/09/2018
Entrada en vigor: 04/08/2018. El Reial Decret Llei 16/2014, de 19 de desembre, va regular el Programa d'Activació per a l'Ocupació.

Aquest programa, extraordinari i específic, dirigit ¿¿als treballadors desocupats de llarga durada amb càrregues familiars que es troben en una situació d'especial necessitat, i que realitzen una recerca activa d'ocupació. El programa va ser prorrogat en dues ocasions pel Reial decret llei 1/2016, de 15 d'abril, i pel Reial decret llei 7/2017, de 28 d'abril. Aquest últim va permetre que les persones destinatàries puguin presentar la seva sol·licitud d'incorporació al programa fins al dia 30 d'abril de 2018.No havent-se produït la pròrroga del programa, ha conclòs la possibilitat d'admetre noves incorporacions a aquest, si bé continuarà vigent mentre les persones admeses fins a aquella data realitzin les corresponents accions d'activació per a l'ocupació, i percebin l'ajuda econòmica d'acompanyament reconeguda fins al transcurs de la seva durada màxima de sis mesos. La conseqüència d’haver transcorregut el termini indicat ha estat la impossibilitat de reincorporar-se al programa, un cop complerta aquesta data, d'aquelles persones que havien causat baixa temporal en el mateix per algun dels motius previstos en l'article 5.2 de la norma esmentada (col·locació per compte d'altri o propi, o pèrdua del requisit de rendes o responsabilitats familiars, durant els períodes de temps determinats en aquest apartat), ja que, d'acord amb el text del Reial decret llei 16/2014, de 19 de desembre, la reincorporació està vinculada al termini de sol·licitud d'admissió, de manera que hauria de tenir lloc necessàriament abans del 30 d'abril. A més, aquestes persones tampoc poden beneficiar-se del subsidi extraordinari de desocupació que regula la nova Disposició Addicional 27ena. del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel R. Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, incorporada a la mateixa per l'apartat 5 de la D. Final 40 ena. de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2018, que ha vingut a substituir temporalment als programes d'activació per a l'ocupació i de requalificació professional de les persones que esgotin la seva protecció per desocupació.

Aquesta situació deixa desprotegides a aquelles persones participants en el programa que més han demostrat la seva implicació en el mateix de cara a la seva inserció i no incentiva les possibles col·locacions temporals durant el desenvolupament del mateix, atès que l'acceptació d'un treball de breu durada implicaria la sortida del programa sense possibilitat de tornar a incorporar-se.

Per evitar aquesta situació desfavorable es modifica el Reial decret llei 16/2014, de 19 de desembre, permetent que, en els supòsits de baixa temporal que estableix la norma es pugui produir la reincorporació fins que conclogui el desenvolupament del programa.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302