Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Torn d'Ofici i Assistència al Detingut

ASSISTÈNCIA AL DETINGUT | Resum de les novetats més significatives amb motiu de la reforma operada per la Llei Orgànica 13/2015

29/10/2015
La reforma dels articles 118 i 520 LECrim entra en vigor el dia 1 de novembre de 2015 i implica, entre d'altres, les següents novetats:
  • A l’atestat haurà de quedar reflectit el lloc i hora de la detenció i la posada a disposició de l’autoritat judicial o, en el seu cas, la posada en llibertat.
  • Dret del detingut a accedir als elements de les actuacions que siguin essencials per impugnar la legalitat de la detenció o privació de llibertat.
  • El detingut té dret a ser informat dels fets imputats i a examinar el contingut de les actuacions fins i tot abans de prestar declaració, amb la finalitat de salvaguardar el dret de defensa.
  • Té també dret a comunicar la seva detenció a un tercer, sense demora injustificada.
  • Dret del detingut a comunicar telefònicament, sense demora injustificada, amb un tercer de la seva elecció, a presència d’un funcionari policial o qui designi el jutge o fiscal.
  • Comunicació immediata de la detenció al Col·legi d’Advocats, per informar sobre la designació d’advocat, sigui particular o del Torn d’Ofici.
  • L’advocat té dret a mantenir entrevista reservada amb el detingut, fins i tot abans de ser escoltat en declaració.
  • L’advocat també té dret a intervenir en les diligències de declaració del detingut, reconeixement, reconstrucció de fets, i a informar al seu client de les conseqüències de la prestació o denegació de consentiment en la pràctica de les diligències que li siguin sol·licitades.
  • El termini per comparèixer davant del centre de detenció per part de l’advocat és de 3 hores des de la comunicació de la detenció efectuada al Col·legi, comunicació que ha de ser feta en forma immediata davant de qualsevol situació de privació de llibertat.

En aquest sentit, es recorda que hem de donar compliment als preceptes legals i, en tant que la guàrdia comprèn des de les 7h del matí fins a les 7h del matí del dia següent, les trucades des del Servei d’Assistència al Detingut es podran fer a qualsevol de les hores en les que l’advocat resta de guàrdia. 

Documents

Contactes