Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Decret Llei 3/2015, de 6 d'octubre, de modificació de la Llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relativa a la creació del Registre de parelles estables (DOGC del 08/10/2015)

16/11/2015
Entrada en vigor: 08/10/2015. La disposició pretén estendre la igualtat dels drets civils de què gaudeixen les parelles estables a Catalunya en l’àmbit dels drets de caràcter públic, per tal de facilitar, entre d’altres, el dret a percebre de la Seguretat Social la pensió de viduïtat.

Com sigui que la jurisprudència del Tribunal Constitucional ha considerat un mitjà útil i suficient per acreditar l’existència de la parella de fet (a fi i efecte de poder rebre les esmentades prestacions de viduïtat) la seva inscripció, amb determinades condicions i terminis, en un registre específic creat per la comunitat autònoma o el municipi de residència de la parella, s’aprova aquesta norma, per esmenar la mancança de la legislació de Catalunya pel que fa a la creació del registre de parelles estables.

Incorpora una disposició addicional a la Llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família,  per tal de crear el Registre de parelles estables, a l’efecte de publicitat.

El Registre resta adscrit al Departament de Justícia, en tant que competent en matèria de Dret Civil.

En aquest Registre s’inscriuen les escriptures públiques de constitució de les parelles estables, les seves modificacions i, si s’escau, la seva extinció, com també les actes de notorietat relatives a la durada dels dos anys ininterromputs de convivència i les relatives a l’existència d’un fill en comú, per tal d’acreditar l’existència de parella estable.

L’organització, el funcionament i la publicitat del Registre de parelles estables s’ha d’establir per reglament.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302