Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei Orgànica 13/2015, de 5 d’octubre, de reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal per a l’enfortiment de les garanties processals i la regulació de les mesures d’investigació tecnològica (BOE del 06/10/2015)

16/11/2015
Entrada en vigor: 06/12/2015. A partir del dia 01/11/2015 entren en vigor: la modificació de l'art. 118; la modificació dels apartat 1 i 2 i el nou apartat 4 del art. 509; la nova redacció dels apartats 1, 2, 3, 4, 5, 6 de l’art. 520 i la introducció dels nous apartats 2 bis, 7 i 8 de l’art. 520; el nou art. 520 ter i, per últim, la modificació de l’art. 527. S’aplicarà als procediments penals incoats amb posterioritat a la seva entrada en vigor. La Llei s’aplicarà també a les diligències policials i fiscals, resolucions i actuacions judicials que s’acordin després de la seva entrada en vigor en procediments penals en tramitació.

Deroga els arts. 387 i 395 de la LECrim. Modifica la LOPJ i la LECrim.

Incorpora al Dret espanyol la Directiva 2013/48/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 22 d’octubre de 2013, sobre el dret a l’assistència de lletrat en els processos penals i en els procediments relatius a l’ordre de detenció europea, i sobre el dret a què s’informi a un tercer en el moment de la privació de llibertat i a comunicar-se amb tercers i amb autoritats consulars durant la privació de llibertat.

Reconeix el dret dels investigats a ser informat dels fets que se li atribueixin, així com de qualsevol canvi rellevant en l’objecte de la investigació i dels fets imputats; també el dret a examinar les actuacions amb l’antelació deguda i a entrevistar-se reservadament amb el seu advocat, inclús abans que se li rebi declaració per la policia, el fiscal o l’autoritat judicial.

Substitueix el terme “imputat” per “investigat” o “encausat”.

Entre d'altres modificacions, cal remarcar la regulació de la detenció de la correspondència escrita i telegràfica, tot reconeixent la possibilitat d’utilitzar el resultat de la detenció i obertura de correspondència en un altre procés diferent. També es modifica el règim de captació i gravació de comunicacions orals mitjançant l’ús de dispositius electrònics.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302