Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 38/2015, de 29 de setembre, del sector ferroviari (BOE del 30 de setembre de 2015)

15/02/2016
Entrada en vigor: 01/10/2015. Deroga la Llei 39/2003, de 17 de novembre, del sector ferroviari. Modifica la Llei 3/2013, de 4 de juny, de creació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Incorpora a l’ordenament la Directiva 2012/34/UE del Parlament Europeu i del Consell de 21 de novembre de 2012.

Adapta la regulació dels drets dels usuaris a la normativa establerta, amb caràcter uniforme per a tota la UE, en el Reglament (CE) 1371/2007 del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre de 2007 sobre els drets i les obligacions dels viatgers de ferrocarril, i recull el dret a una assistència integral per als afectats per accidents ferroviaris.

Estableix, dins l’àmbit de la competència de l’Estat, les disposicions generals referides a la seva aplicació, objecte i finalitats. Inclou les normes aplicables a les infraestructures ferroviàries i estableix el règim de la seva planificació, projecció i construcció, així com l’estratègia indicativa del desenvolupament, manteniment i renovació de la infraestructura ferroviària de competència estatal.

També regula la seguretat en la circulació ferroviària i la prestació dels serveis de transport ferroviari de viatgers i de mercaderies i d’aquells que es presten a les empreses ferroviàries en les instal·lacions de servei, inclosos els complementaris i auxiliars. Per això, crea diferents taxes (per llicència d’empresa ferroviària, per atorgament d’autorització de seguretat i de certificat de seguretat, per homologació de centres, certificació d’entitats i material rodant, atorgament de títols i llicències i autoritzacions d’entrada en servei, per a la prestació de serveis i realització d’activitats en matèria de seguretat ferroviària, per a la utilització o aprofitament especial de béns del domini públic ferroviari).  A més regula el cànon per utilització de les línies ferroviàries integrants de la Xarxa Ferroviària d’Interès General i el cànon per utilització de les instal·lacions de servei titularitat dels administradors generals d’infraestructures ferroviàries. Determina que la prestació dels serveis complementaris restarà sotmesa al pagament de tarifes

Estableix un Règim sancionador i d’inspecció.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302