Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 24/2015, de 24 de juliol, de Patents (BOE del 25 de juliol de 2015)

01/02/2016
Entrada en vigor: 01/04/2017. Sens perjudici de les disposicions transitòries, deroga la Llei 11/1986, de 20 de març, de Patents. Modifica la Llei sobre hipoteca mobiliària i penyora sense desplaçament de la possessió (regulant la hipoteca mobiliària als drets de la propietat industrial i els de la propietat intel·lectual), la Llei de Marques i la de Protecció Jurídica del Disseny Industrial i la Llei 2/2014, de 25 de març, de l’Acció i del Servei Exterior de l’Estat (pel que fa a la Disposició Addicional, relativa a les traduccions i interpretacions d’una llengua estrangera). Per altra banda, modifica les taxes per l’actuació de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques en el marc del Tractat de cooperació en matèria de patents.

La llei intenta enfortir el sistema espanyol de patents, facilitar l’accés a la protecció mitjançant patents i models d’utilitat, incorporar adequadament les normes comunitàries i implementar tractats internacionals en la matèria, així com modernitzar i millorar tècnicament la regulació.

En l’àmbit jurisdiccional i de procediment incorpora l’exigència que el cessionari i el llicenciatari tinguin inscrit el seu títol per tal de gaudir de la legitimació per a interposar accions d’infracció de patent. Atribueix el coneixement dels litigis en matèria de patents als Jutjats del Mercantil. A més, el Jutjat del Mercantil que tingui atribuïda la competència sobre patents serà l’únic competent per a resoldre sobre el assumptes civils en matèria de patents.

La llei amplia el termini de contestació de la demanda (i, si s’escau, de formulació de recusació i de llur contestació) als dos mesos. També regula la tramitació de la limitació de les reivindicacions proposada pel titular en el si d’un procediment d’infracció davant l’acció reconvencional o excepció de nul·litat i en el si d’un procediment de nul·litat. La regulació de la limitació de les reivindicacions és aplicable tant en el cas que la nul·litat de la patent es plantegi en la contestació a una demanda d’infracció mitjançant reconvenció o excepció, com si es planteja en una demanda autònoma de nul·litat.

La llei manté la regulació especial de les mesures cautelars introduïda per la Llei de Patents de 1986, però suprimeix l’exigència que la patent –la infracció de la qual  motiva la sol·licitud de mesures cautelars- sigui objecte d’explotació. També admet i regula els escrits preventius (que són presentats per qui considera probable que el titular d’una patent interessi l’adopció de mesures cautelars sense audiència de part en contra

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302