Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives (DOGC del 16/07/2015)

09/11/2015
Entrada en vigor : 05/08/2015. Deroga la Llei 18/2002, del 5 de juliol, de cooperatives. Modifica l'article 1 de la Llei 6/1998, del 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives.

Regula les societats cooperatives, tot definint-les i establint l’àmbit d’aplicació de la llei. Preveu les seccions de cooperatives, el web corporatiu d’aquestes entitats i les publicacions que s’hi poden fer. A més, determina la forma de constituir-les, l’obtenció de la seva personalitat jurídica, l’assemblea constituent i el contingut mínim dels estatuts socials.

Preveu el Registre de Cooperatives, quins actes son d’inscripció obligatòria, els procediments i efectes de la inscripció.

Determina les condicions per ser soci d’una cooperativa, les classes de socis (comuns, de treball, col·laboradors, temporals, en excedència), els tipus de baixa de la condició de soci (voluntària, obligatòria, disciplinària, per expulsió) i els efectes econòmics de la baixa.

Estableix els drets i obligacions dels socis, els òrgans socials (assemblea i consell rector) i el seu règim jurídic (competències, tipus d’assemblees, constitució, adopció d’acords, impugnació dels mateixos, règim, composició i funcionament del consell rector, responsabilitat dels membres del consell rector).

També determina la intervenció de comptes i l’auditoria de comptes, la responsabilitat dels socis per deutes socials, el règim jurídic del capital social i els tipus d’aportacions, així com el règim dels excedents i pèrdues, el de llibres i comptabilitat.

Per altra banda, preveu el sistema de modificació dels estatuts socials, fusió, escissió, transformació, dissolució i liquidació de les societats cooperatives. També determina les classes de cooperatives de primer grau i les regles especials que els hi són d’aplicació particular a cadascuna d’elles, com també les classes de cooperatives de segon grau, les federacions i la Confederació de cooperatives de Catalunya.

Per últim, regula la inspecció, règim sancionador i desqualificació de les cooperatives.

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302