Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei sobre la protecció d'oliveres monumentals

06/05/2019
Aquesta proposició es troba en tràmit al Parlament de Catalunya.

Preveu la seva entrada en vigor l’endemà de la publicació al DOGC.

La llei té per objecte regular i protegir aquelles oliveres monumentals, també les aïllades, en virtut de la seva funció productiva agrària, de defensa ecològica i hidrogeològica, així com pels seus elements peculiars i característics de la història, la cultura i el paisatge. És d’aplicació a totes les oliveres i oliverars que formin part de la llista que preveu la mateixa llei (a l’art. 6), que radiquin al territori de Catalunya, independentment de la naturalesa i la propietat del sòl en el qual s’assenten. A tal efecte, la llei defineix quan les oliveres han de tenir la consideració de monumentals.

Estableix una Comissió Tècnica per a la protecció de les oliveres i oliverars monumentals, que dependrà del Departament de Territori i Sostenibilitat i determina que aquest Departament, en el termini de 2 mesos des de l’entrada en vigor de la llei, aprovarà la Comissió Tècnica de Protecció d’Oliveres Monumentals, el Reglament que regularà la seva composició i funcionament, així com la fitxa d’oliveres i oliverars monumentals per tal de confeccionar el cens oficial i per organitzar la detecció i la identificació sistemàtica de les mateixes. A més, l’esmentat Departament elaborarà i actualitzarà anualment la llista de les oliveres i oliverars monumentals de Catalunya i determinarà els recursos financers destinats a la seva protecció i millora.

Amb la publicació definitiva de la llista, les oliveres monumentals queden sotmeses automàticament a restriccions paisatgístiques en quan passen a ser assimilades com a patrimoni paisatgístic comú i com a tal han de ser identificats pels instruments de planificació municipal.

La llei preveu accions de promoció i divulgació (Menció especial “oli d’oliva verge” extra de les oliveres monumentals de Catalunya, promoció de la imatge del paisatge d’oliveres de Catalunya i, en particular, de les oliveres i olivars monumentals i dels seus productes, fins i tot aquells amb fins turístics) i estableix la prohibició de malmetre, matar, explantar i comercialitzar oliveres monumentals incloses en la llista prevista a la llei, llevat de les excepcions que es puguin concedir només per motius d’interès general o per obres quin procediment d’autorització s’hagi completat en la data d’entrada en vigor d’aquesta llei. En qualsevol cas, està prohibit assignar i transportar les plantes a les quals fa referència l’apartat 1 per a vivers i/o objectes ornamentals.

També es regula la reposició d’oliveres monumentals. L’operació de replantació d’oliveres monumentals a què es refereix l’article serà responsabilitat exclusiva de l’empresa constructora.

Prohibeix l’extracció, transplantament i tinència d’exemplars arrencats, el comerç i tot tipus de transacció amb les oliveres o oliverars monumentals. Queda exclòs d’aquest apartat la venda o transacció lligada a la transferència de la propietat del terreny en tant que l’exemplar o exemplars romanguin a la mateixa ubicació

Estableix un règim sancionador al respecte.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302