Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Llei 6/2019, de 23 d’octubre, de modificació del llibre quart del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les successions, per a garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial (DOGC de 28 d’octubre de 2019)

11/11/2019
Entrada en vigor: 29/10/2019, llevat del que disposa l'apartat 1 de l'article 421-8 del Codi civil de Catalunya, en la redacció donada per l'article 1 d'aquesta llei, que entrarà en vigor 29/04/2020

La Llei suprimeix les expressions que fins ara recollia el Codi Civil de Catalunya que identificaven determinades persones amb expressions com les de sordes, cegues o mudes, per contribuir a eliminar l’estigmatització que deriva de les discapacitats sensorials.

El notari serà qui, en cada cas i en funció de les circumstàncies personals de l’atorgant, valorarà la seva capacitat de comprensió i les seves habilitats comunicatives, tingui o no discapacitat sensorial, de conformitat amb el que estableixen les disposicions del Codi Civil de Catalunya i, de forma supletòria, de la legislació notarial.

Es modifica l’article 421-8, relatiu al testador que és una persona amb discapacitat sensorial, sigui temporal o permanent, en el moment de l’atorgament. Aquesta disposició no entrarà en vigor –en aquest cas—fins als 6 mesos de la publicació d’aquesta llei al DOGC, per tal que –en aquest termini de temps- el Col·legi de Notaris de Catalunya subscrigui amb la Generalitat, amb altres administracions i organismes públics o amb entitats sense ànim de lucre els convenis necessaris per a estar en disposició de complir el que estableix aquesta reforma.

Segons aquesta primera modificació, la llei passa a establir que si el testador té una discapacitat sensorial en el moment d’atorgar testament, el notari ha d’oferir al testador el suport i els mitjans necessaris per a testar, sense que això li pugui comportar cap càrrega econòmica addicional. El col·legi professional ha de proporcionar al notari els mitjans esmentats. Aquesta previsió s’aplicarà també en el cas que una persona amb discapacitat sensorial actuï com a testimoni en l’atorgament d’un testament notarial. També es modifica l’apartat 2 de l’article 421-10, que passa a establir que no cal la intervenció de testimonis quan el testador és una persona amb discapacitat sensorial, sigui temporal o permanent.

En tercer lloc, se suprimeix la lletra b de l’apartat 2 de l’article 421-11, fet que té com a conseqüència que les persones amb discapacitat sensorial, sigui temporal o permanent, puguin intervenir en qualitat de testimoni en l’atorgament de testament per altri. En quart lloc, en l’apartat 5 de l’article 421-14, referit al testament tancat, s’elimina l’expressió "cecs" i es modifica la resta de l’article per tal que les persones amb discapacitat visual puguin atorgar un testament tancat tal com ho pot fer qualsevol altra persona. En particular es fa referència expressa al fet que el testament tancat es pugui redactar en Braille.

[ LLEIS APROVADES PARLAMENT DE CATALUNYA ]

 

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302