Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei sobre la desaparició forçada de menors a Catalunya

09/09/2019
Aquesta proposició de llei es troba en tràmit al Parlament de Catalunya, pendent de ser presa en consideració. L’entrada en vigor s’ha previst per a l’endemà d’haver estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La proposició de llei té per objecte proporcionar els instruments normatius i recursos necessaris per al reconeixement i efectivitat del dret a la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició de les víctimes en els casos de desaparició forçada de menors i/o apropiació de menors, amb la consegüent substitució d’identitat, i, facilitar les tasques d’investigació necessàries, regulant els procediments administratius necessaris, en compliment de les obligacions contretes en la Convenció sobre els Drets del Nen i la Convenció Internacional per a la protecció de totes les Persones contra les Desaparicions Forçades, i d’altres que puguin referir, contenir o tractar el tema en qüestió.

Als efectes d’aquesta llei, es determina -entre altres aspectes- les persones que s’han de considerar víctimes de desaparició forçada de menors i les persones menors que han de tenir la condició de «desaparegut o desapareguda».

Es regulen els drets de les víctimes de desaparicions forçades, entre els quals cal destacar el dret a la tutela judicial que comporta la previsió de fer les exhumacions que siguin necessàries per a l’efectivitat dels drets de les víctimes, i de les proves de determinació de l’ADN, o d’altres pertinents, que siguin necessàries per a l’efectivitat del dret de les víctimes (de forma gratuïta), pels òrgans públics especialitzats i que les restes exhumades que no siguin reclamades pels qui tinguin la consideració d’interessats, seran novament sepultades, en les condicions de dignitat suficients, per part dels ajuntaments, en el terme municipal on hagin estat trobats. Les autoritats policials i judicials hauran d’assegurar la cadena de custòdia de les restes exhumades i traslladades per a la seva anàlisi perícia i identificació, perquè pugui servir de prova material i pericial a les persones considerades víctimes. Cada administració censal posarà a disposició de l’autoritat policial i judicial, a requeriment d’aquesta, les dades informatitzades sobre aquells naixements i defuncions ocorreguts en cadascuna de les províncies o districtes dels nens i nenes compresos entre 0 i 5 anys, en els casos de censos quinquennals, i entre 0 i 1 any, en els casos de censos anuals. S’iniciarà amb el cens de 1936.

A més, es preveu la regulació de les Bases de dades i d’ADN i la creació de l’Oficina de la Víctima de Desaparicions Forçades de Menors de Catalunya.

Es determina expressament que els ciutadans catalans inclosos en l’àmbit subjectiu de l’article de la Llei sobre desaparició forçada de menors i usurpació de la seva identitat a l’Estat Espanyol gaudiran d’assistència jurídica gratuïta.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302