Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei de ports i de transport en aigües marítimes i continentals

30/09/2019
Entrada en vigor prevista als 3 mesos de publicació en DOGC, tret del títol V del llibre segon, sobre règim econòmic financer del sistema portuari, que entraria en vigor el dia 01/01/2020.

La llei estructura els seus 247 articles en 4 llibres. El primer conté les disposicions generals; el segon està dedicat al sistema portuari; el tercer regula el transport en aigües marítimes i continentals, i el quart recull el règim de policia i sancionador. La part final conté onze disposicions addicionals, sis disposicions transitòries, una disposició derogatòria i dues disposicions finals.

El llibre primer conté un dels elements innovadors de la Llei: el concepte de sistema portuari, configurat per totes les infraestructures portuàries situades en el territori de Catalunya i els serveis i les activitats que regula la Llei com a prestacions que s’ofereixen al públic per a satisfer les operacions i les necessitats marítimes i portuàries. També es una novetat el fet que els ports esportius s’identifiquen per categories, d’acord amb el nivell i la qualitat de les seves instal·lacions i dels serveis que ofereixen.

El llibre segon configura els diferents aspectes del sistema portuari: planificació, ordenació i construcció, organització administrativa portuària de la Generalitat, del règim demanial i contractual, dels serveis en el sistema portuari i, finalment, del règim econòmic i financer del sistema portuari. Al respecte, consolida la figura del Pla de ports com l’instrument per mitjà del qual es determinen les grans línies de planificació i ordenació de les infraestructures i els serveis del sistema portuari, en el marc de les directrius que estableix el planejament territorial general. La Llei crea la figura del Pla director urbanístic portuari, mitjançant el qual s’ordena la zona de servei d’un port i participa d’una doble naturalesa: urbanística però també de pla portuari. La Llei defineix una nova organització administrativa portuària a càrrec de Ports de la Generalitat i crea el Consell de Ports, agrupa els preceptes que constitueixen el marc jurídic del domini públic portuari i regula els contractes administratius per a la construcció d’obres públiques portuàries i la concessió de serveis de les infraestructures portuàries.

El llibre tercer conté la regulació dels serveis de transport de persones, el seu règim de prestació i els requisits de prestació mitjançat un sistema de comunicacions prèvies.

El llibre quart s’ocupa del règim de policia portuària i perfecciona la tipificació de les infraccions administratives, tant en l’àmbit portuari com de transport marítim.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. PARLAMENT DE CATALUNYA]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302