Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Projecte de llei vitivinícola de Catalunya

07/10/2019
Entrada en vigor prevista als 2 mesos de publicació en DOGC.

Deroga la Llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola i el Decret 474/2004, de 26 de desembre, excepte aquells articles que es refereixen al règim electoral dels òrgans de gestió de les denominacions d’origen protegides o indicacions geogràfiques protegides.

La Llei es divideix en un títol preliminar, 8 títols, 4 disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i 5 disposicions finals. En el títol preliminar, estableix l’objecte de la Llei, els principis d’actuació, i les definicions necessàries per a la comprensió de l’articulat. El títol I es dedica a la viticultura, on s’estableixen les grans línies d’actuació en aquesta matèria, com són les autoritzacions de plantacions. Igualment, regula les plantacions no autoritzades i l’obligació de la seva arrencada quan així es consideri. Estableix una regulació de les varietats amb l’establiment d’un Catàleg de varietats i dóna rang legal al Registre vitivinícola de Catalunya com a eina principal juntament amb la targeta vitícola del control en aquesta matèria. El títol II es dedica a la vinicultura i s’hi estableixen els objectius de les polítiques en aquest apartat. Es fa menció especial al foment de les activitats complementàries de la vinicultura (enoturisme i les rutes vinícoles) i s’aprofita per regular la pràctica enològica d’autorització de l’augment artificial del grau alcohòlic quan es donin circumstàncies excepcionals.

El títol III regula el sistema de protecció de l’origen del vins de qualitat, tant dels considerats com a denominacions d’origen protegides com de les indicacions geogràfiques protegides, adaptant-ne la regulació a la normativa europea. Respecte als vins de finca, s’introdueix una modificació en el sentit que els cellers no necessàriament han d’estar a la mateixa finca productora, respectant que hauran d’estar dins de la zona de la denominació d’origen protegida. Es regulen els vins sense denominació d’origen protegida o indicació geogràfica protegida, els vins varietals elaborats, envasats, emmagatzemats o comercialitzats en cellers ubicats a Catalunya. El títol IV es dedica als productes sense denominació d’origen protegida ni indicació geogràfica protegida, així com aquells que s’acullen a la nova possibilitat de les mencions d’anyada o varietat. El títol V es dedica al control oficial, estableix l’INCAVI (que després es regula al Títol VII) com a autoritat competent per a la verificació del compliment del plec de condicions de les DOP i dels IGP, així com el departament competent en matèria d’agricultura i qualitat agroalimentària com a autoritat competent en inspecció i control vitícola i vinícola. També s’estableixen les obligacions de les entitats de certificació i control i dels operadors, així com regula la funció inspectora; i es fa una regulació exhaustiva de les mesures cautelars unificant el règim amb la de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària. El títol VI es dedica al règim sancionador. El títol VIII, dedicat al foment, estableix els aspectes a tenir en compte en el foment de la cultura del vi i en la transferència tecnològica.

 

INICIATIVES LEGISLATIVES PARLAMENT DE CATALUNYA

https://www.parlament.cat/document/bopc/268268.pdfinserta_noticia=14

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302