Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Secció de Dret Penal

Comunicat de la Secció de Dret Penal de l'ICAB

21/05/2020
Des de la Secció de Dret Penal volem donar a conèixer diferents situacions que s’han donat en aquests primers dies de desescalada de l’estat d’alarma i que han portat a situacions de risc, tant pel que respecta a les garanties, com pel que respecta a la salut i seguretat de tots els intervinents.
Comunicat de la Secció de Dret Penal de l'ICAB

En vista de l’actual situació extraordinària provocada pel COVID-19 i la seva afectació directa al funcionament de l’Administració de Justícia i tots els operadors jurídics, és interès de la Secció de Dret Penal de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona mostrar la seva sensibilitat i recolzament davant tots els esforços que s’estan duent a terme per part de l’Administració Pública per reprendre l’activitat professional i judicial en condicions. Vagi per davant que ens trobem davant una situació excepcional que ha sobrepassat a la immensa majoria dels col·lectius socials, i tanmateix, als operadors jurídics en el seu conjunt.

Aquesta situació ha obligat a un canvi radical en la manera de celebrar les declaracions, compareixences, vistes orals i, en definitiva, les actuacions judicials i policials diàries, afegint unes noves circumstàncies complexes que en cap moment poden suposar una minva de garanties i drets fonamentals dels ciutadans, i molt especialment, del dret de defensa, a la tutela judicial efectiva i a un procediment amb les degudes garanties.

Des de la Secció de Dret Penal hem constatat diverses situacions que, d’haver-se produït abans de la pandèmia, amb total seguretat no s’haguessin acceptat pels Tribunals de Justícia: declaracions de testimonis duent posada la mascareta, que impossibilita la comprensió del que manifesten, declaracions de testimonis i pèrits que per la seva ubicació física a la Sala no queden enregistrats a la gravació de la vista oral, vistes orals en les que, a la seva posterior reproducció de la gravació s’aprecia una seriosa dificultat d’enteniment i comprensió, i d’altres similars.

Tot això ho manifestem des del més sincer dels respectes i amb l’ànim de col·laborar amb l’Administració de Justícia i, molt especialment, en la defensa de les garanties i drets fonamentals dels ciutadans.

Tanmateix, i pel que fa a la salut de tots els operadors jurídics intervinents hem de recordar que, a totes les actuacions judicials i policials, s’hauran de garantir de manera escrupolosa totes aquelles mesures sanitàries i de protecció de la salut que siguin necessàries per poder dur a terme de forma correcta l’exercici professional de l’advocacia, i el de tots operadors jurídics ja dits.

Des de la Secció de Dret Penal hem pogut constatar que els assenyalaments es solapen donant lloc a una concentració de persones que fa molt difícil poder mantenir les mesures de seguretat exigides.

Precisament en aquests moment en que el funcionament de la Justícia s’ha d’adaptar a la “nova normalitat”, és quan hem de vetllar i respectar, amb el màxim rigor, totes les garanties del procés penal, així com la integritat de la salut de tots els professionals i persones intervinents als actes judicials i policials, implementant totes les mesures sanitàries i de protecció necessàries que permetin la seva correcta coexistència i equilibri.

Des de la Secció de Dret Penal reiterem i agraïm l’enorme esforç que està realitzant l’Administració de Justícia en aquest sentit i, simplement volem donar a conèixer les diferents situacions que s’han donat en aquests primers dies de desescalada de l’estat d’alarma i que han portat a situacions de risc, tant pel que respecta a les citades garanties, com pel que respecta a la salut i seguretat de tots els intervinents.Secció de Dret Penal de l'ICAB
Barcelona, 20 de maig de 2020

 

Les opinions expressades en aquest comunicat pertanyen exclusivament a aquesta Secció. L'opinió oficial del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona l'expressa la Junta de Govern de l'ICAB a través dels seus comunicats.

Documents