Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de llei de modificació del Codi Penal per a l’erradicació de l'esterilització forçada o no consentida de persones amb discapacitat incapacitades judicialment

17/02/2020
Aquesta proposició es troba en tràmit al Senat, pendent de la seva presa en consideració.

La proposició es presenta perquè a Espanya, a dia d'avui, se segueix practicant l'anomenada «esterilització forçosa o no consentida» a persones amb discapacitat o incapacitades judicialment, en els termes que estableix el Codi Penal.ç

La permanència en el Dret nacional d'aquesta possibilitat legal, més d'una dècada després de l'entrada en vigor de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, constitueix una greu anomalia en termes d'estrictes drets humans, al parer dels autors de la iniciativa legislativa.

A més, l'article 39 del Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (Conveni d'Istanbul) que està en vigor a Espanya el 2014 prohibeix expressament les esterilitzacions forçades.

Per això, la proposició pretén modificar l'article 156 del de el Codi Penal, per eliminar el paràgraf segon de el text vigent, que actualment indica que no serà punible l'esterilització acordada per òrgan judicial en el cas de persones que de forma permanent no puguin prestar en manera el consentiment establert en aquest article, sempre que es tracti de supòsits excepcionals en què es produeixi greu conflicte de béns jurídics protegits, a fi de salvaguardar el major interès de l'afectat, tot això d'acord amb el que estableix la legislació civil.

A tal objecte s'estableix que, en el marc de la legislació bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica, les persones amb discapacitat que necessiten suports humans i materials, inclosos els tecnològics, per a la presa de decisions (com pot ser la referida a l'esterilització) rebran els mateixos sempre en formats, canals i suports accessibles perquè la decisió que adoptin en la seva qualitat de pacients sigui lliure, voluntària, madura i informada.

[ INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS ]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302