Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Comissió de Normativa

Proposició de Llei Orgànica per la qual es modifica el Codi Penal, per reforçar l'Estat de Dret i les institucions de l'Estat

30/12/2019
Aquesta proposició es troba en tràmit al Congrés dels Diputats. Encara no ha estat presa en consideració. Preveu la seva entrada en vigor l’endemà de la seva publicació al BOE.

La iniciativa pretén modificar el Codi Penal. Per una banda, l’article 506 bis, passa a preveure que l'autoritat o funcionari públic que, no tenint manifestament competències o atribucions per fer-ho, convoqui o autoritzi la convocatòria d'eleccions generals, autonòmiques o locals o consultes populars per via de referèndum en qualsevol de les modalitats previstes a la Constitució, serà castigat amb la pena de presó de tres a cinc anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre tres i cinc anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada.

Així mateix, l'autoritat o funcionari públic que, sense realitzar la convocatòria o autorització indicada, faciliti, promogui o asseguri el procés d'eleccions generals, autonòmiques o locals o consultes populars per via de referèndum en qualsevol de les modalitats previstes en la Constitució convocades per qui es troba mancat manifestament de competència o atribucions per a fer-ho, un cop acordada la il·legalitat del procés serà castigat amb la pena de presó d'un a tres anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre un i tres anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada.

També es modifica l'article 521 bis del Codi Penal, que passa a preveure que els que, en ocasió d'un procés d'eleccions generals, autonòmiques o locals o consultes populars per via de referèndum en qualsevol de les modalitats previstes en la Constitució, convocades per qui li manca manifestament  competències o atribucions per a fer-ho, participin com a interventors o facilitin, promoguin o assegurin la seva realització un cop acordada la il·legalitat del procés han de ser castigats amb la pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos.

[INICIATIVES LEGISLATIVES. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302