Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Torn d'Ofici i Assistència al Detingut

Implantació del sistema de videoconferència en l'assistència a la persona detinguda

07/04/2020
La Comissió de Torn d'Ofici vol informar els companys i companyes sobre la implantació i operativa pràctica de l'assistència a les persones detingudes mitjançant videoconferència.
Implantació del sistema de videoconferència en l'assistència a la persona detinguda

Des que es va declarar l'estat d'alarma com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, l'ICAB ha dut a terme totes les gestions que han estat al seu abast per preservar la integritat física i la salut dels advocats i advocades que havien de atendre la defensa de les persones detingudes, fent el possible per a això sense deixar de garantir el compliment de les obligacions de defensa i tutela judicial efectiva que li corresponen a l'advocacia.

Com a conseqüència d'aquestes múltiples gestions, s'han aconseguit els Acords Governatius del Jutjat Degà de Barcelona de 26 i 30 de març de 2020. El primer d'ells va comportar la implementació preferent de la declaració de les persones detingudes per videoconferència i, el segon, les qüestions organitzatives per a l'execució de l'anterior. També cal fer expressa referència a l'Acord del TSJ de data 1 d'abril de 2020 que, recordant altres anteriors del propi TSJ indica que "repetidament s'ha pronunciat sobre la conveniència de recórrer a la videoconferència o altres canals de comunicació anàlegs per dur a terme les compareixences policials o judicials de detinguts, com a format de desenvolupament més idoni per a l'evitació dels riscos de contagi inherents a tot acte presencial en què intervinguin més de dues persones. "

De tot això resulta la validesa i efectivitat de l'ús de la videoconferència per a l'assistència a les persones detingudes, que s'aplica de la següent manera:

Les assistències en comissaries de policia es duen a terme mitjançant videoconferències (sense perjudici que hi hagi advocats i advocades que prefereixen dur a terme de manera presencial). Per poder efectuar-les, els companys i les companyes que presten l'assistència a la persona detinguda han d'accedir, mitjançant el navegador Google Chrome, i entrar a la sala Virtual mitjançant l'enllaç que us enviarn des de comissaria. A efectes de la signatura de la declaració heu de tenir activat i vigent el certificat ACA. A més, haureu de rebre l'atestat o la part essencial del mateix per a poder realitzar la vostra funció de defensa.

Quan des d'una comissaria es comunica una detenció a la Comissió del Torn d'Ofici i Assistència a la persona detinguda de l'ICAB, li manifestem quin lletrat durà a terme la declaració de manera telemàtica i contactem amb l'advocat/da a l'efecte, llevat que aquest/a ens indiqui el contrari. Des comissaria avisen l'advocat/da per iniciar la sessió a la sala Virtual.

És evident que un canvi com aquest, que incorpora de manera normalitzada l'ús de les videoconferències, pot suposar alguna disfunció inicial, raó per la qual estem al vostre servei per solucionar les que es poguessin produir.

Respecte a la realització de la declaració judicial, correspon als magistrats i magistrades l'elecció de la seva gestió. Habitualment s'està duent a terme en seu judicial, a les sales de vista, utilitzant el sistema ARCONTE, amb el qual s'opera a les sales de vista dels jutjats i tribunals, trobant-se la persona detinguda en dependències policials i l'advocat o advocada en seu judicial. Això es deu al fet que aquest sistema virtual només permet la interacció de 2 intervinents.

Documents

Contactes