Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Titulars › Crisi sanitària

Comunicat de la Junta de Govern de l'ICAB

29/03/2020
Des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona entenem que l'exercici del dret de defensa, incloent en aquest la prestació de tot tipus de serveis jurídics, des de l'assessorament que prestem a la ciutadania fins a l'assistència a les persones detingudes o investigades -que a més han de realitzar-se amb les degudes garanties sanitàries i mitjançant videoconferència-, no poden cessar en l'estat d'alarma.
Comunicat de la Junta de Govern de l'ICAB

El President del Govern va anunciar el 28 de març de 2020 que totes les persones treballadores d'activitats no essencials hauran de quedar-se a casa en les pròximes dues setmanes. Aquesta mesura estarà en vigor des del dilluns 30 de març fins al dijous 9 d'abril de 2020.

Decretat el confinament, i essent que únicament es permeten activitats considerades com a essencials, no ha de limitar-nos a assumir com a tals les que estableix el Reial Decret 463/2020, pel que es declara l'estat d'alarma, sinó que hem d'anar més enllà i valorar aquestes activitats essencials en funció de la realitat social a la qual ens trobem immersos.

L'Advocacia, com a garant històric dels drets humans i de la ciutadania, especialment del dret de defensa, està cridada a abanderar de manera valenta i decidida els principis que van inspirar la Declaració Universal dels Drets Humans que segueixen avui vigents.

Estableix l'article 24 de la Constitució Espanyola que totes les persones tenen dret a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals en l'exercici dels seus drets i interessos legítims sense que, en cap cas, pugui produir-se indefensió.

La Constitució assigna a l'Advocacia l'exercici d'un dret fonamental. Som un dels pilars de l'Estat de Dret. L'Advocacia porta a terme una activitat preventiva del conflicte, garanteix els drets de la ciutadania i vetlla perquè aquests drets fonamentals que reconeix a totes les persones la Constitució siguin una realitat.

Des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona entenem que l'exercici del dret de defensa, incloent en aquest la prestació de tot tipus de serveis jurídics, des de l'assessorament que prestem a la ciutadania fins a l'assistència a les persones detingudes o investigades -que a més han de realitzar-se amb les degudes garanties sanitàries i mitjançant videoconferència-, no poden cessar en l'estat d'alarma. I una especial reflexió mereix aquests dies la situació d'inseguretat jurídica que s'està creant en tot l'àmbit laboral en el que ni empreses ni treballadors/es saben com s'han de gestionar els seus drets i obligacions, que es modifiquen dia a dia en una voràgine legislativa sense precedents.

L'exercici de part dels serveis jurídics pot realitzar-se teletreballant, però això no impedeix ni evita que siguin necessaris els desplaçaments al despatx professional o als òrgans judicials. No s'ha de prohibir, sinó permetre, el desplaçament dels professionals de l'advocacia i entendre els serveis que es presten com a serveis essencials.

No contemplar l'exercici de l'advocacia en totes les seves formes com un servei essencial suposaria tant com privar la ciutadania d'un dret inalienable en democràcia, el dret de defensa.