Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies › Formació / Biblioteca › Comissió de Normativa

REIAL DECRET LLEI 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte aliè que no prestin serveis essencials, per tal de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19

14/04/2020
Entrada en vigor: 29/03/2020

L'àmbit subjectiu d'aquesta disposició és el de les persones assalariades que no prestin serveis essencials. No afecta els professionals (no assalariats) ,que segueixen sotmesos a les previsions del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i, en conseqüència, els segueixen sent d'aplicació les restriccions de mobilitat que estableix -en particular- en l'article 7 d'aquest Reial Decret 463/2020 i, per tant, poden seguir exercint la seva activitat professional mitjançant el teletreball.

El RDL 10/2020 té com a efecte el de permetre els desplaçament d'aquelles persones assalariades que prestin un seguit d'activitats. Entre elles, són rellevants des del punt de vista de l’advocacia:

 • Les prestacions de serveis relacionats amb la protecció i atenció de víctimes de violència de gènere.
 • Les dels que treballen com advocats/ades i que assisteixin a les actuacions processals no suspeses pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i, d'aquesta manera, compleixin amb els serveis essencials fixats consensuadament pel Ministeri de Justícia, Consell General de Poder Judicial, la Fiscalia General de l'Estat i les comunitats autònomes amb competències en la matèria i plasmats en la Resolució de Secretari de Estat de Justícia de data 14 de març de 2020, i les adaptacions que, si escau, puguin acordar-se.
 • Les que presten serveis en despatxos i assessories legals, en qüestions urgents.

D'altra banda, la disposició preveu que en aquells casos en què resulti impossible interrompre de manera immediata l'activitat, les persones treballadores incloses en l'àmbit subjectiu d'aquest RDL 10/2020 podran prestar serveis el dilluns 30 de març de 2020 amb l'únic propòsit de dur a terme les tasques imprescindibles per poder fer efectiu el permís retribuït recuperable (previst en aquesta disposició) sense perjudicar de manera irremeiable o desproporcionada la represa de l'activitat empresarial.

A més, regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores que es trobin dins del seu àmbit d'aplicació, de caràcter obligatori, entre el 30 de març i el 9 d'abril de 2020, ambdós inclosos. El permís comportarà que les persones treballadores conservaran el dret a la retribució que els hagués correspost d'estar prestant serveis amb caràcter ordinari, incloent salari base i complements salarials. La recuperació de les hores de treball es podrà fer efectiva des del dia següent a la finalització de l'estat d'alarma fins al 31 de desembre de 2020

[LLEIS APROVADES. CORTS GENERALS]

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-4166

Contactes

  • Departaments i Comissions de l'ICAB  
  Comissió Normativa
  c/ Mallorca, 283
  08037 Barcelona, Barcelona - España

  T. 93 601 12 12 - EXT. 5302